I slutet av oktober skrevs ett samarbetsavtal mellan Norrköpings kommun och polisen för att göra det brottförebyggande och trygghetsskapande arbetet mer effektivt.
Kimstadborna var mest på hugget – och i veckan fick de komma till tals.
Under eftermiddagen fanns representanter från kommunen – bland annat socialnämndens ordförande Roger Källs (S) och polisen – på plats vid pendeltågsstationen för att ta emot medborgarförslag och prata med nyfikna och intresserade människor.
– En hel del ungdomar hade synpunkter på vad som kan göras. Mycket handlar om att det är mörkt och att det känns obehagligt att gå på vissa ställen, säger Nicklas Pettersson, en av de områdespoliser som stod till förfogande för allmänheten.
Senare på kvällen genomfördes en trygghetsvandring i samhället.
Då fanns också nyckelpersoner med från bland annat lokalförsörjningen, tekniska kontoret, säkerhetssamordnare – och så de som brinner för orten. Ett 20-tal, inklusive Folkbladet, gick med i den råa decemberkvällen.
Det blev en intressant promenad – med barnperspektivet i fokus.
Mest diskuterades åtgärder vid de båda skolorna, Kimstadskolan (årskurs 4-6) och Grebyskolan (F-3).
Flera skakade på huvudet när de försökte förstå hur ansvariga tänkt vid Kimstadskolans fotbollsplan och grönområde där smala Enhultsvägen ringlar förbi och där det är tillåtet att köra i 50 km/h.
– Det finns ingen annan skola i kommunen där man får köra 50, poängterar Curt Andersson i byalagets styrelse och en av de som engagerat sig hårdast för Kimstad under många år.
– Barnen springer ut på vägen utan att blinka när en fotboll försvinner över staketet så det känns väldigt otäckt för dem på den sträckan, säger Thomas Ardell, lärare på Kimstadskolan.
En annan het fråga för de boende är genomfartsvägen, riksväg 215. Där höjde Trafikverket för bara ett par veckor sedan maxhastigheten till 60 kilometer i timmen på en sträcka i närheten av Grebyskolan inne i tätorten.
– Helt plötsligt satt nya skyltar uppe. Tydligen hade en skrivelse skickats ut under sommaren, men varken vi i byalaget eller vägföreningen har sett den. Vi vill behålla den 50-gräns som var tidigare, men blev överkörda. Vi har protesterat utan framgång, säger Curt Andersson.
– Tunga lastbilar ”laddar” allt vad de har för att komma över krönet på väg mot centrum. Fartkameror, precis som på Skärblackavägen, skulle uppskattas, säger Patrick Lind som är ledamot i vägföreningen.
Att det saknas räcke mellan riksvägen och de oskyddade trafikanterna på cykel- och gångbanan är ett annat problem. Inte heller finns något strategiskt placerat övergångsställe vid Grebyskolan.
– Titta här. Barnen springer över där det passar och jag är orolig att det ska behöva hända en allvarlig olycka innan det blir verklighet, säger Curt Andersson och visar upp ett foto han just tagit.
De flesta verkar ändå överens om att Kimstad, med 700 hushåll och cirka 1500 invånare, inte har några riktigt akuta problem med kriminalitet och droger.
– Klotter, trimmade och högljudda moppar och smällare på kvällstid är ju rätt vanligt. Men jag vet å andra sidan inte hur det är i stadsdelarna inne i Norrköping, säger Thomas Ardell.
– Man vill inte ta bort glädjen för ungdomarna totalt, minns själv hur det var när man körde moppe. Jag skulle gärna se att det fanns en plats någonstans där unga kunde busköra lite under kontrollerade former, säger Patrick Lind.
– För att bli av med klottrandet kunde det vara bra med en vägg för graffiti, menar Malin Hallberg, kassör i vägföreningen.
Senast en trygghetsvandring arrangerades var i september 2011, alltså för fyra år sedan.
– Då skrev vi ned ett antal förslag som skulle förbättra tryggheten här ute. Tyvärr har ingenting hänt och vi har inte ens fått någon återkoppling, säger Curt Andersson.
Han hoppas att det ska bli verklighet av förslagen nu istället.
– Alla synpunkter är bra och jag skulle förstås vilja åtgärda allting på en gång. Men tyvärr är det inte så enkelt, kvarnarna måste mala först. Jag tycker ändå att det finns goda förhoppningar om att en del ska lösas nu. Det här är en seriös satsning, försäkrar Petra Isaksson, preventionssamordnare och en av kommunens representanter på plats vid vandringen.
Den stora anledningen till att Kimstads invånare vill ha förändringar är för att orten ska förbli levande, attraktiv – och kunna växa. Planer på ett 40-tal villor har redan presenterats.
– Vi vill se ett helhetsgrepp kring de här frågorna från kommunens sida, säger Curt Andersson.