Lyfter på locket till 1800-talets Kimstad
Bild- och fotoutställning, presentation av gamla föremål från 1800-talet och uppvisning av Kimstad kyrka och dess innehåll.På söndag är det Hemvändardag i Kimstad.- Det handlar om att träffas, trivas och ha trevligt, säger Per Andersson, ordförande i Kimstads hembygdsförening.
Gunnar Druid demonstrerar sockerskrinets funktion. Den gick ut på att sockertopparna skars av till mindre bitar. Foto: Magnus Johansson
Foto:
- Vi hoppas på att många gamla Kimstadsbor ska komma. Men även några nyinflyttade som kan vara intresserade av vad vi kan visa upp, säger Gunnar Druid, ledamot i hembygdsföreningen.
Och det erbjuds flera intressanta punkter under söndagens program.
- Vi börjar i kyrkan och visar upp den med dess sevärda innehåll. Till exempel ett par gamla mässhakar som prästen bar i tjänsten. Därefter presenterar jag hembygdsföreningen, säger Per Andersson.
Bland annat genom en bildutställning med gamla bilder av vyer från Kimstad och Norsholm från början av 1900-talet.
Fyra rum
- Vi tror att många tycker det är roligt att se hur det såg ut förr i tiden, säger kassören Bengt Berglöf.
I församlingshemmet visas dessutom en fotoutställning
I hembygdsgården har fyra speciella rum gjorts i ordning dagen till ära. Ett redskapsrum, en köksavdelning, ett "spinnrum" och en snickerboa.
I alla rummen kan besökarna få ta del av föremål från 1800-talet och framåt.
- I redskapsrummet finns bland annat slaktmask, mjölkseparator och en såskäppa. Den sistnämnda hade man på sig när man sådde på åkern, säger Per Andersson.
Massa verktyg
I köksrummet finns mängder av tillbehör som användes. Exempelvis en vattentunna, som alltid stod placerad i köket förr i tiden på gårdarna.
Grytor, sockerskrin, knivar och skedar är annat gästerna kan beskåda.
I "spinnrummet" var det kvinnorna som arbetade med att väva, sy och karda. Varpa, spinnrock och garnvinda av välbevarat skick visas upp.
Unik bandsåg
I "snickerboa" finns det ett otal verktyg.
- Här finns allt en snickare behöver, säger Bengt Berglöf.
Hyvlar, knivar, raspar, tänger och tvingar. Och en unik bandsåg från tidigt 1900-tal.
- Den är tillverkad i Kimstad. Det är en av Sveriges första serietillverkade bandsågar. Den gjordes i Kimstads maskinfabrik, berättar Per Andersson.
Tipspromenad med historie- och naturfrågor och en speciell lunchmåltid kan, utöver det redan nämnda, besökarna se fram emot.
Stångryttare
- Det serveras bland annat stångryttare, som är ett annat namn för isterband. Vi valde den rätten eftersom det finns två stridande ryttare på Kimstad kyrkas tak, som en liten symbol för dagen, säger Bengt Berglöf.
Förhoppningen är att åtminstone 50 personer ska komma på söndag.
- Nu hoppas vi på mycket gäster och bra väder så vi kan gå omkring ute och prata med folk, konstaterar Gunnar Druid.