Lantmännen fortsätter att satsa på havre - en strategiskt viktig gröda med stor potential. Investeringen – på totalt 125 miljoner kronor – omfattar utökad kapacitet för mottagning, lagring och rensning av havre samt ny utrustning för värmebehandling av skalade havrekärnor i anläggningen i Kimstad.
Investeringen kommer att möjliggöra nya innovationer och kommersiella satsningar inom havre, som är en viktig gröda för svenska lantbrukare.
I dagens fabrik i Kimstad har man en process som delar upp havren i sina beståndsdelar och tillverkar betaglukan och havreprotein.
Skalade värmebehandlade havrekärnor som används som insatsvara vid framställning av olika livsmedel tillverkas vid Lantmännens anläggning i Järna. Havrekärnorna värmebehandlas för att kunna lagras längre.
I Järna vill man kunna producera mer havregryn – och det löser man genom att flytta produktion av havrekärnor till fabriken i Kimstad.
Här finns det utrymme och maskiner för att skala havre. I Kimstad kommer man både att fortsätta produktionen av betaglukan och havreprotein och nu lägga till produktion av värmebehandlade kärnor, som säljs till kunder som gör livsmedel baserat på havre, till exempel havredryck.
– Vi kommer att riva en del av en lagerbyggnad och där kommer vi att placera den här anläggningen för värmebehandling, säger Magnus Kagevik, operativ chef på Lantmännen och ansvarig för energidivisionen.
– Vi har redan startat med projektet och produktionsstart är planerad till mars 2022.
I dag arbetar 32 personer på fabriken i Kimstad. På frågan om investeringen innebär fler jobb svarar Kagevik att ja, det blir en handfull till på fabriken.
Samtidigt genererar satsningen jobb åt andra företag runt omkring, säger han, och förtydligar att en verksamhet som den här, en processindustri, betyder oftast stora investeringar men inte jättemånga anställda – däremot så genererar det även jobb utanför Lantmännen: transporter, service och underhåll.
Lantmännen förvärvade havreverksamheten i Kimstad, nuvarande Lantmännen Oats, år 2019, för att utöka koncernens kapacitet för förädling av havre och möjliggöra ytterligare tillväxt.
Det har genom åren investerats mycket i fabriken i Kimstad, även under annan ägare.
– Havre har blivit en mer och mer populär gröda för att använda som livsmedel och det beror på att den har många goda hälsoeffekter, säger Magnus Kagevik.