Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kyrkostudier i Kimstad och färgglada figurer

En färgglad utställning med teckningar av Astrid Lindgrens figurer, en studiecirkel och en mannekänguppvisning.
Det är innehållet i dagens Skärblacka Runt, som denna vecka kanske borde kallas Kimstad runt...

Helen Löfgren sålde lotter på vårens mannekänguppvisning.
FOTO: PRIVAT

Helen Löfgren sålde lotter på vårens mannekänguppvisning. FOTO: PRIVAT

Foto:

KIMSTAD2004-04-28 06:00
Sedan januari har en grupp på cirka 25 personer deltagit i en studiecirkel om Kimstad kyrka. Cirkeln kallas Kyrkan - vår kulturskatt, och har förutom att öka sin kunskap om kyrkan, också som mål att framställa ett material om kyrkan för dess besökare.
Det är Perolof Bergqvist, Göran Bard och Inga-Britt Enström som planerat cirkeln, som haft flera expertbesök under terminen. Till exempel har hederskyrkvärden Bengt Björeman berättat om kyrkans historia. Stadsantikvarie Ann-Charlotte Hertz har också medverkat, liksom Christina Norrman från Löfstad slott. Komminister Tomas Sannerud från Borgs församling har berättat om de skrudar som finns i kyrkan, en del av dem är från 1500-talet. Anita Löfgren-Ek, länsmuseet berättade om de olika begravningssköldar som finns i kyrkan.
Kimstad kyrka och Löfstad slott hade nära förbindelser. Adelsmannen Axel Lillie lät uppföra både kyrka och slott på 1600-talet. Men det har funnits tidigare kyrkobyggnad på samma plats. Studiegruppen har också ägnat sig åt de olika familjerna på Löfstad och deras inverkan på kyrkan. 1730 skedde den senaste stora renoveringen av kyrkan.

Ryttarna
Det kanske mest speciella med Kimstad kyrka är nog de bägge ryttarna på taket. Vi har tidigare berättat om dem på Skärblacka runt. Enligt medeltida uppgifter är ryttarna avbildningar av två prinsar som antingen hette Erik båda två, alternativt Erik och Alrek. Enligt legenden kämpade de bägge om makten och striden ska ha stått i närheten av Kimstad, som då (kanske) hette Kämpastad. Bägge ryttarna dog dock i sin kamp om kronan.
De bägge ryttarna var från början av trä, för att omkring 1730 ersättas av plåtryttare. De nuvarande som också är av plåt har funnits på plats sedan 1860-talet.
Studiegruppen planerar en skärmutställning och kommer eventuellt att också göra ett bildspel.
Tallbackens förskola i Kimstad har haft Astrid Lindgren som tema. Ett resultat av detta är den utställning på Skärblacka bibliotek som nu går in på sista veckan.
På biblioteket visas en modell över Katthult och flera skärmar med målningar som de 42 barnen i åldrarna ett till fem år har gjort. Färgglada bilder av Pippi och Emil, Lilla Gubben och Bullerbyn, Bråkmakar-Lottas Bamse, med flera. På utställningsskärmarna kan man också se fotografier av barnen i skapartagen.

Mannekänguppvisning
Förra veckan hade Kimstad Rödakors-krets sin sedvanliga mannekänguppvisning. Två gånger om året ordnar man denna begivenhet, som brukar vara mycket populär. I år kom 93 personer till Kimstad församlingshem för att titta på vårkläder.
Biljettintäkter och lotterier inbringade tillsammans 10 650 kronor som går till Röda Korsets verksamhet. Vinsterna i lotteriet var skänkta av medlemmar och ortens affärer. Soffgruppen underhöll under kvällen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om