Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kimstad vägförening: "Många frågor kräver svar"

Malin Hallberg, kassör i Kimstad vägförening, är försiktigt positiv till förslaget om hur ett kommunalt övertagande av vägföreningarnas ansvarsområden skulle kunna gå till. "Vi har tagit ett kliv framåt", säger hon.

Malin Hallberg, kassör i Kimstad vägförening, tycker det är bra att kommunen jobbat fram ett förslag, men att det återstår en hel del frågetecken att räta ut.

Malin Hallberg, kassör i Kimstad vägförening, tycker det är bra att kommunen jobbat fram ett förslag, men att det återstår en hel del frågetecken att räta ut.

Foto: Louise Åsenheim

Kimstad2023-08-15 14:00

Malin Hallberg är en av många ideellt arbetande i vägföreningarna som länge kämpat för ett kommunalt övertagande av gatorna i deras områden. Hon har precis ögnat igenom den 66-sidiga rapporten och har inte fått grepp om allt, säger hon när Folkbladet ringer upp. Det är framför allt oklarheten kring vad ett eventuellt övertagande skulle kosta fastighetsägarna som orsakar oro. 

– Vi har tagit ett kliv framåt i och med det här förslaget, men det är en hel del arbete som återstår innan det är i hamn, säger hon.

I förslaget till beslut framgår att kommunen ska stå för kostnaden för detaljplanearbete, förrättningskostnader och andra administrativa kostnader, medan vägföreningarna ska bekosta de förbättringsåtgärder som krävs för att uppfylla standardkraven på vägarna. Kommunen och vägföreningen i fråga ska dela lika på kostnaden för den tekniska utredningen.

I första läget ska vägföreningen ta ett stämmobeslut på om de vill ansöka om och skriva ett utredningsavtal med kommunen. Redan här är det oklart vad det kommer att kosta, menar Malin Hallberg.

– Jag vill inte stå inför medlemmarna, som styrelsemedlem, och säga en kostnad och sen blir det något annat. Det måste vi veta innan fastighetsägarna, alltså våra medlemmar, fattar beslut om något.

Under utredningstiden ska det klarna vilka kostnader för förbättringsåtgärder som kommer att landa på fastighetsägarna. Dagvattenhanteringen kan bli en kostsam historia på flera av orterna.

– Vi har försökt få fram kartor över hur vår dagvattenhantering ser ut men får inga besked, säger Malin Hallberg.

Kostnaden för förbättringsåtgärderna som vägföreningen kan tvingas göra kommer att landa på fastighetsägarna i området. Det kommer sannolikt finnas medlemmar som inte har råd, och det kan komma att splittra vägföreningarnas medlemmar inför ett beslut.

Tror du det finns en majoritet hos medlemmarna om att gå vidare med ett kommunalt övertagande?

– Jag har ingen aning. Jag vet att det finns en del som tycker att det är bättre som det är, men det är ju så länge som det finns en styrelse.  

– Men det är ju inte som att det står människor på kö för att vara med i styrelsen, det är tyvärr inte många som vill engagera sig ideellt idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!