Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Brinks gurkor - ett släktrecept

Familjeföretaget Brinks Gurkor har funnits sedan 1947 och är etablerat i Östergötland.
- Målet är att få folk att upptäcka våra produkter även utanför länet, säger chefen Anders Larsson.
Hälsopromenaderna i Skärblacka har nyligen dragit igång för nionde året i rad.

Hälsopromenaderna i Skärblacka har nyligen dragit igång för nionde året i rad.

Hälsopromenaderna i Skärblacka har nyligen dragit igång för nionde året i rad.

Foto:

KIMSTAD2006-09-13 06:00
Brinks Gurkor AB utanför Kimstad startades för 59 år sedan av Kurt Larsson och hans bror Lennart. Företaget är fortfarande familjeägt och styrelsen består av Kurt och Lennarts fyra söner.
En av dem är Anders Larsson, chef på Brinks.
- Brinks gård var en ladugård från början. Sedan började vi på prov med att sälja farmors inlagda gurka och den banade vägen, berättar Anders.
Företaget har en stor växthusodling som svarar för 60 procent av produktionen. Resterande köps in från lokala odlare. Gurkorna distribueras sedan ut med egna bilar.
- Vita och gröna färsksaltade gurkor är våra mest populära sorter.

Säsongsbetonad
600 ton gurka läggs in varje år. 350 ton är vit och grön färsksaltad gurka och resten ättiks- och vintersaltad gurka.
18 personer är fast anställda på Brinks, men verksamheten är oerhört säsongsbetonad.
- Sommaren är högsäsong. Då är alla växthus igång och försäljningen går som bäst. Då har vi många säsongs- och extrajobbare, säger Anders.
Han påpekar att arbetstopparna kan vara ett bekymmer, men att det är omväxlingen som är det roligaste med yrket.
- Det är nya säsonger hela tiden och det händer alltid något nytt. Vi är väldigt beroende av väder och vind. Vi håller ständigt på med levande produktion.
Denna sommar har varit problematisk. Först på grund av den långa torkan och sedan det intensiva regnandet.
- Det allra bästa är typiskt Sverigeväder. Det vill säga ganska varmt, men molnigt, säger Anders Larsson.
Men det är under högsommaren som folk äter som mest saltgurka.
- I juli säljer vi som bäst. Men inte i Stockholmstrakten. Där går det bäst i slutet av augusti när folk är tillbaka från semestern.

Plantorna beskärs
Brinks verksamhet kan delas in i fyra olika grupper. Växthusodling, produktion, försäljning och lantbruk.
I växthusen sköts och beskärs plantorna. Biologisk bekämpning används mot skadedjuren.
- Plantorna görs i januari, sedan planteras de ut i februari och månaden efter kan de skördas. Skördandet pågår in i oktober, därefter är det stiltje under vintern.
Produktionen handlar om inläggning av gurka samt en gårdsbutik där produkterna säljs.
Försäljningen går i huvudsak ut på att besöka kunderna och lantbruksdelen består av spannmålsodlingen som har fyra gårdar och mycket entreprenadjobb.
- Det är 15 år sedan vi började leverera utanför Östergötland. Vi har mycket stor volym i länet, men vill också att folk ska upptäcka våra produkter på andra platser, säger Anders.
Han betonar att företaget kämpar mot alla importerade varor med en lokal satsning. Den går ut på att göra distributionskedjan så kort som möjligt för att få varan så färsk som möjligt.

Unik smak
Företaget har en egen odling av krondill som är en viktig ingrediens i saltgurka.
- Våra produkter ska vara av unik smak och kvalité, konstaterar Anders Larsson.
För nionde året i rad arrangeras Hälsopromenader i Skärblacka.
- Vi går alltid fyra kilometer, men olika sträckor varje gång. Sedan träffas vi och umgås efteråt, berättar Arne Lindgren.
Varje tisdag fram till jul och efter nyår fram till juni pågår promenaderna.
- Det är en perfekt dag för det regnar nästan aldrig på tisdagar, säger Arne.
Mellan 12 och 20 personer brukar delta och de allra flesta har passerat 70-strecket.
- Ibland brukar vi kalla det Antikrundan istället för Hälsopromenaden. Det ger både motion och är ett sätt att träffas. Gemenskapen är det viktigaste, säger Arne Lindgren.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om