Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Började med ett grustag

Det började i ett grustag. Nu handlar det om avancerade lösningar för pallhantering av olika typer av förpackningar.
I Skärblacka har julen dansats ut på centralplanen.
Nu kan du ge pantpengarna direkt till katastrofhjälp.

Den som vill skänka sina pantpengar till hjälpverksamhet behöver bara trycka på knappen.

Den som vill skänka sina pantpengar till hjälpverksamhet behöver bara trycka på knappen.

Foto:

KIMSTAD2005-01-19 06:00
Bröderna Mats och Claes Thorild är Thorilds Verkstads AB i Kimstad. Det var deras far Nils som startade företaget, och han arbetar fortfarande där - på sina egna villkor. Fast upprinnelsen till det hela var farfars grustag.
Där arbetade Nils med att för hand skyffla stenkross på lastbilsfalk.
- Pappa gick och klurade på ett bättre sätt, berättar Mats och Claes.
Klurandet ledde till att han byggde om traktorer till lastmaskiner. Det ena ledde till det andra. 1961 startade han Thorilds Verkstad, som då låg i SJ:s f d lokverkstad. 1972 byggdes den nuvarande lokalen som byggdes till 1976.

Egen verkstad
Från början producerade Thorilds flera olika maskiner. För lastning, men också släpvagnar och lyftvagnar. Då hade man egen verkstad med som mest 45 anställda.
- På 80-talet blev det en ombildning, då tog några anställda över verkstaden under namnet Kimstad verkstads AB. Det företaget ägs numera av Skärblacka Plåt.
Kimstad verkstad delar byggnad med Thorilds verkstad.
Numera är Thorilds Verkstads AB inriktad på pall-hantering. Det handlar inte om pallar som man sitter på. Nej, bröderna Thorilds konstruerar och säljer maskiner som hanterar förpackningar på lastpallar.
- Det kan vara burkar, hinkar, säckar, lådor, ja alla sorters förpackningar.

Underleverantörer
Förpackningar med blomjord, leverpastej, hundmat, cement, spackel, socker havregryn, mjöl m m som ska levereras från producent till butik, lastas med hjälp av maskiner på lastpallar. Och det är själva lastningen som Claes och Mats jobbar med. Claes säljer och Mats konstruerar. Så har de delat upp jobbet.
- Kimstad Verkstad utför det mekaniska arbetet och vi har också andra underleverantörer som vi arbetar tillsammans med. Pallhanteringen skräddarsys efter kundens önskemål. Vi står för själva lastningsdelen och övriga delar av maskinen kommer från andra företag.
De samarbetar t ex med ett företag som tillverkar robotar.
- När man går i affären och handlar tänker vi inte på vilken stor grej det här med leveranser egentligen är. Alla varor är förpackade, och alla varor ska transporteras till butiker och fabriker. Och det ska få plats så mycket som möjligt på varje lastpall.
Just nu arbetar de anställda i verkstaden med att bygga bröderna Thorilds senaste produkt: en lastare av cementsäckar, som ett företag i Strängnäs beställt.
- Just säckar är något av vår specialitet, där har vi ingen konkurrens i Sverige.
Thorilds pall-lastare finns förutom i Sverige också i Norge, Danmark, Frankrike, Kina, Israel, Tjeckien och Tyskland. Den mesta direktförsäljningen sker till Norden. Till övriga länder har deras lastare sålts via samarbetspartners.
I dag är det mesta av produktionen automatiserad. På bara några sekunder matas t ex 25-kilosburkar med väggspackel fram på ett band. Att lasta dessa för hand i det tempot skulle ingen människa orka med.
- Det är det som industrin är bra på, säger Nils Thorild, att göra saker lättare.
Vem skulle väl veta bättre än Nils? Han har ju lastat grus för hand.

Julen dansades ut
Julen dansades traditionsenligt ut i Skärblacka på tjugondag Knut. Cirka 200 vuxna och barn deltog i ringlekarna.
Hasse Cratz var som vanligt lekledare, och Skärblacka Dragspelare svarade för musiken. Tomtar delade ut godispåsar. Inga lotterier förekom detta år, utan pengar samlades in till katastrofen i Sydostasien. Skärblacka Dragspelare skänkte kvällens gage till Lions Hjälpfond för Sydostasien.
Skärblacka Lions har samlat in över 30.000 kronor och kommer att skicka in minst 40.000 kronor till Hjälpfonden, berättar Hasse Cratz, i Skärblacka Lions Club.
Den som vill, kan nu skänka pengarna från pantade burkar och flaskor direkt till hjälpverksamhet. Sedan i början av januari finns en gul knapp på pant-automaten. Ett tryck på den och pengarna går direkt till hjälp.
I 300 Ica-butiker går pengarna till Röda Korset. Ica Supermarket är en av dessa. I alla Coop-butiker går pengarna till Kooperationens hjälpverksamhet. Båda organisationerna har just nu Asien-insamlingar.
Det hela är ett samarbete med Tomra Systems, ett företag som designar och marknadsför automater för återvinning av burkar och flaskor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om