24-åringen avled i olyckan

Den 24-åriga kvinna som ådrog sig livshotande skador vid gårdagens våldsamma tågkrasch har nu avlidit. Detta uppger Linköpings universitetssjukhus.

Foto: Brita Nordholm

KIMSTAD2010-09-13 03:00

Ytterligare fem personer finns kvar på US. Men de är kvar för observation och deras tillstånd är stabilt.

19.44 larmades räddningstjänst och polis om olyckan. Tåget var på väg från Stockholm till Köpenhamn. En av passagerarna var Jonna Sandén från Malmö. Hon har tillsammans med de övriga passagerarna som är lindrigt skadade eller har klarat sig helt utan fysiska skador samlats på en uppsamlingsplats.

Jonna klarade sig
- Jag satt i vagn fyra när vi märkte att det hackade till, som att tåget tvärbromsade. Sedan krängde det till och jag trodde att tåget skulle välta. Allt bagage ramlade ner på golvet, det blixtrade utanför. De som satt i vagn 5 har berättat att rutorna krossades och det for glassplitter överallt.

Traktorgrävaren blev totalförstörd och stora bitar av tåget fick ena sidan uppsliten.

Jonna Sandén tycker att man fått ett bra omhändertagande, men undrar hur folk mår psykiskt.

- Alla pratar bara om fysiska skador, jag är själv psykolog och har frågat polis och räddningstjänst om jag kan hjälpa till, men ingen verkar veta på vilket sätt och då är det svårt att hjälpa någon.

Dessutom gick information i första skedet bara ut på svenska.

- Jag hade en utländsk man bredvid mig så jag fick översätta allt, men nu har de gått ut med information på engelska också, säger Jonna.

För få ambulanser
På olycksplatsen råder kaos, ambulanser går i skytteltrafik, chockade människor står och sitter med omsvepta filtar. På bårar ligger människor och väntar på fler ambulanser. Räddningstjänsten kör människor till Vrinnevisjukhuset eftersom man inte kan vänta på ambulanserna.

Polisen har sökt igenom området så att man minimerar risken för att någon förvirrad passagerare ska irra runt.

- Tågen är i alla fall tomma, säger Mikael Skogh, polisens presstalesman.

Många ensamma barn
Bussar börjar anlända som ska ta passagerarna dit de ska.

- Vi har fått veta att man ska samla ihop alla som ska till samma plats, så alla som ska till Växjö ska åka med samma buss, säger Jonna Sandén.

Människorna på uppsamlingsplatsen uppmanas att hålla alla de barn som rest ensamma på tåget i handen. På tåget fanns många ungdomar, bland annat från Danmark som var på väg hem efter en idrottshelg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om