Göta kanal har många år på nacken, när den stod klar för att användas 1832 var det analog teknik som gällde över hela linjen (handvevade slussar, skrivna skyltar och så vidare). Men tiden har gått och de mer handgripliga lösningarna från förr har ersatts av samtidens innovationer – nu går den gamla kanalen också in i den digitala världen på allvar enligt ett pressmeddelande på torsdagen.
AB Göta kanalbolag presenterar inför årets säsong en ny digital destinationsguide som ska underlätta för kanalens besökare – både båtburna, cyklister eller bilburna gäster.
– Med snart 200 år på nacken är vi en fantastisk kanal med en unik historia. Nu kan vi med modern digital teknik tillgängliggöra och samla hela Göta kanals utbud, oavsett om du besöker oss över dagen, reser ombord på en av de klassiska kanalbåtarna eller vill skräddarsy 19 mil upplevelser, berättar Anna Adolfsson, marknadskoordinator på Göta kanalbolag som varit projektledare för guiden.
Lanseringen av en betaversion av den nya destinationsguiden ska ske i samband med utdockning från torrdockan i Motala fredagen den 27 april. Guiden – som kommer att finnas både som app och webbplats – ska ge "en samlad bild av kanalens hela utbud baserat på var du faktiskt befinner dig" med information om turbåtar, boenden, kiosköppettider – allt visuellt utplacerat på en digital karta. Att det är en betaversion beror på att man vill få ut produkten snabbt.
– Vi vill få människor att redan nu börja testa och tycka till om vad som kan bli bättre. Det här är en betaversion där vi kontinuerligt kommer att utveckla upplägget och innehållet, säger Anna Adolfsson.
De som skapat denna produkt är Linköpingsföretaget Gaia som menar att guiden visar många av de hetaste trenderna i branschen.
– Tittar man på det här projektet så är det ett väldigt konkret exempel, och alla buzzwords är med. Realtid, IoT, digitalisering, molnplattform, digitala kartor, kognitiva tjänster, community-driven och ett anrikt företag som vågar ta steget att testa nytt och erbjuda digitala tjänster, påpekar Cecilia Sandqvist, försäljningschef på Gaia.
– Men det håller inte att enbart fokusera på den senaste tekniken. Det viktiga är att nyttja den på ett sådant sätt att själva lösningen verkligen blir användarvänlig och tillför konkret nytta. Annars är det ogjort.