Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kampanj om tvångsäktenskap

Under sommarlovet finns en risk att barn gifts bort. Därför går länsstyrelserna i Sverige nu ut med en kampanj.

Alla elever återvänder inte till skolan efter sommarlovet utan misstänks ha gifts bort.

Alla elever återvänder inte till skolan efter sommarlovet utan misstänks ha gifts bort.

Foto: JESSICA GOW / TT

KAMPANJ2018-05-20 07:00

Att stolar i klassrummen gapar tomma vid höstterminens början är något vi läst och hört mer och mer om de senaste åren. Och att barn tvingas in i tvångsäktenskap under sommarens lediga månader, är något som händer.

– Bara till länsstyrelsen Östergötlands nationella stödtelefon har det under årets fyra första månader inkommit samtal som visar att 21 barn och unga har förts ut ur landet mot sin vilja, säger Juno Blom, utvecklingsledare på länsstyrelsen Östergötland.

Inför sommarens lov går därför länsstyrelserna i Sverige ut med en gemensam satsning för att informera om riskerna, under hashtaggen #jagbestämmersjälv. Kampanjen riktas till yrkesverksamma, men även till ungdomarna själva, och visar var den som är utsatt kan vända sig för att få stöd. Även oroliga kompisar eller skolkamrater får tips om vad de kan göra om de misstänker att någon far illa. När ungdomar utsätts för förtryck, våld och till och med risken att bli bortgifta, så finns det ofta någon som uppfattar signalerna först – en kompis.

Undersökningar visar att om de utsatta tar steget att berätta för någon, så väljer de flesta en jämnårig. Men vad kan kompisen göra? Och vem ska hen vända sig till?

– Länsstyrelserna har fått i uppdrag av regeringen att på regional nivå samordna arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck och ge stöd i arbetet i länet. Länsstyrelsen Östergötland har även ett regeringsuppdrag att ansvara för ett nationellt kompetensteam och en nationell stödtelefon för yrkesverksamma. Den här kampanjen är en del av detta uppdrag, säger Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland.

Kampanjen består av en kort film och ett antal affischer som riktar sig direkt till ungdomar. Dessa belyser hedersproblematik och berättar vad kompisar kan göra för varandra och kan användas på skolor, fritidsgårdar och på andra platser. Filmen kommer att visas på exempelvis skolor och fritidsgårdar samt spridas i sociala medier under hashtaggen #jagbestämmersjälv. Affischerna kommer att sättas upp på offentliga platser där ungdomar ofta rör sig.

Vad är det?

Stiftelsen Allmänna Barnhuset har genomfört en undersökning bland ungdomar i åk 9 och gymnasiets åk 2. Av de som själva inte får välja partner är 55 procent flickor och 45 procent pojkar. Undersökningen visar bland annat att de elever som inte får välja sin egen partner oftare är utsatta för olika former av barnmisshandel, det vill säga våld från vuxna. Det handlar om fysisk och psykisk misshandel, att bevittna våld mot en förälder, om sexuella övergrepp och om försummelse:

88 procent hade utsatts för någon form av barnmisshandel under uppväxten jämfört med 42 procent bland övriga ungdomar.

46 procent hade varit utsatta för minst tre former av misshandel. Motsvarande siffra bland övriga ungdomar är 8 procent.

22 procent hade utsatts för sexuella övergrepp av en vuxen person, jämfört med drygt 8 procent bland övriga ungdomar.

Var femte av dessa barn har mått så dåligt att de försökt ta sitt eget liv.

Källa: Hedersfortryck.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om