Han bor vid Stora Nybygget norr om Kalbo, men det är sonen Carl-Philip som numera driver gården och sköter skogen.
Vi åker runt på markerna och Gunnar Karlsson visar på skador efter granbarkborren. Tomma ytor mitt i storskogen där man fällt angripna träd och flera runt om för säkerhets skull.
Vid sidan av vägen ligger angripet virke som ska bort.
– Det är A och O att man snabbt tar ner träden och fraktar bort dem när granbarkborren är kvar i barken. Annars flyttar den snart till andra levande träd.
Stora Nybyggets mark gränsar till Holmen Skog och Gunnar Karlsson tycker inte att de gör vad de ska. Han visar på torra granar som angripits och dött. Nu framgår det inte om det är ett fjolårsangrepp eller från i år. Fjolårets angripna träd kan stå kvar enligt skogsstyrelsen riktlinjer.
Men i vilket fall har de inte tagits bort i anslutning till angreppet.
– Grannarna säger samma sak, säger Gunnar Karlsson.
Men det är svårt att vara tidig i upptäckten av granbarkborren.
– Man får gå riktigt nära och leta efter små hål i barken, men ofta upptäcker man det inte förrän barken ramlar av och trädet är dött. Det går på någon vecka, det går oerhört fort, säger Gunnar Karlsson.
– Jag har ringt Holmen, men jag har inte hört något.
Torbjörn Elofsson, avdelningschef vid Holmen Skog och Mark Syd känner inte igen sig i beskrivningen ovan.
– Alla våra resurser som lämpar sig för uppdraget arbetar med granbarkborrefrågan. Vi är i prioriterade områden och jobbar kontinuerligt. Men vi kan inte vara överallt hela tiden.
– Just nu arbetar vi i första hand med plock och sök där vi försöker få ut så mycket granbarkborre som möjligt ur skogen, säger Torbjörn Elofsson.
Han säger också att man fäller och transporterar bort träd där så behövs.
– Vi har bra koll på angreppen på våra skogar. Vi gjorde en helikopterinventering i november 2018 och håller på med en fjärranalys där vi tittar på satellitbilder.
Det man jobbar med är pågående angrepp. Fjolårsskog som redan är skadad mår bäst av att stå kvar enligt Skogsstyrelsen. Det gör att det kan vara svårt att avgöra om en skada är ny eller gammal.
– Om man inte har en pågående aktivitet av granbarkborre så finns det ingen anledning att vara där, säger Torbjörn Elofsson.
Det ekonomiska värdet av skadorna kan han inte uttala sig om.
– Vi jobbar med skadorna, värdet har jag ingen uppfattning om.