Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bageriet har vuxit långsamt för att klara kriser

Det har varit, och är, tuffa tider för Åby konditori. Först en pandemi, sen en lågkonjunktur. "Utan våra trogna kunder och vår personal hade vi inte varit där vi är idag", säger Krister Anderzen, en av bröderna bakom företaget.

Krister och Ronny Anderzen på Åby konditori älskar att jobba i bageriet. "Sen måste man ju släppa degen ibland för att sköta företaget", säger Krister.

Krister och Ronny Anderzen på Åby konditori älskar att jobba i bageriet. "Sen måste man ju släppa degen ibland för att sköta företaget", säger Krister.

Foto: Louise Åsenheim

Jursla2023-06-04 19:20

Det var Krister och Ronny Anderzens pappa John Karlsson som startade företaget 1964. Efter att båda bröderna bestämt sig för att gå i pappans fotspår och varit delägare en tid tog de över verksamheten 1997. Idag är de cirka 25 anställda, varav sju är bagare. Utöver bageriet och caféet i Jursla har de också café i Åby, centrala Norrköping och i Eneby. Att växa snabbt har aldrig varit brödernas melodi.

– Vi har vuxit långsamt och organiskt. Jag har många kollegor som vuxit jättesnabbt och sen försvunnit. Det är hård konkurrens, säger Krister.

När pandemin bröt ut och satte stopp för alla bröllop, studentfester och födelsedagskalas blev det ett hårt slag för bageriet. Trots det fick personalen vara kvar och företaget klarade ut det. I nästa slag kom elkrisen och sen en inflation som gjort att råvarupriserna gått upp och dessutom dämpat köpkraften hos gemene man.

– Sockret har gått upp med 100 procent, och även solroskärnor, till exempel, säger Krister. 

Hur hanterar ni kriserna?

– Med långsiktighet. Vi har alltid känt att det kommer att komma motgångar, och då måste man rusta sig för det i god tid. Vi har alltid haft fasta elavtal till exempel och alltid vetat vad vi ska betala. Sen har vi alltid jobbat med energisparprojekt.

Har ni fått höja priserna?

– Ja. Men vi vet ju att alla familjer har det tufft. Om det kostar för mycket att gå och fika och köpa en smörgås, då köper man ingen smörgås. Vi har förhandlat med leverantörer om priset och kunnat göra bra överenskommelser. Vi har jobbat med det, men även med prishöjningar, men vi vet var smärtgränsen går. Vi kan inte ta hur mycket som helst för en bulle. 

– Men utan våra trogna kunder och vår personal hade vi aldrig varit där vi är idag, säger Krister.

Krister och Ronny tycker fortfarande bäst om att stå i bageriet och baka. Att få skapa, tillverka produkter, och få beröm av kunderna är det som driver dem framåt.

– Sen måste man ju släppa degen ibland för att sköta företaget, säger Krister.

– Vi kompletterar varandra. Jag tycker om att baka och producera men vill också vara med i målbilden. Vi är varandras bollplank, säger Ronny.

Trots de tuffa tiderna har Krister och Ronny inte slutat med att ta ett socialt ansvar. De var tidigare delaktiga i Seniorgalan och i år har de delat ut semlor till alla ålderdomshem i kommunen. 

– Även i krig- och kristider vill vi bidra. Våra föräldrar, våra nära och kära har ställt upp för oss och lärt oss massor. Brorsan och jag tycker att det är en bra sak att uppmärksamma.

Bageriet tar också emot många för arbetsträning. Det är allt från grundskoleelever som gör prao till lärlingar på yrkesutbildningar. De tar också emot personer med psykisk ohälsa genom ett arbetsmarknadsprojekt.

– Behovet är enormt stort av arbetsplatser som tar emot de här människorna.

Vad är det som gör att ni tar det ansvaret?

– Det är inte ett jätteansvar. Vi har olika typer av arbetsuppgifter som funkar att göra, det finns bra med plats och de kan göra samma saker dag efter dag. De kan känna sig trygga och så växer de, säger Krister. 

Han berättar om en deltagare som tidigare varit hos dem och som nu fått jobb i yrket.

– Det känns ju helt fantastiskt! Det är sporrande att man kan göra något, för så liten uppoffring kan man göra så stor skillnad.

Åby konditori

En av fyra nominerade till Årets företagare på Företagargalan nyligen.

Företaget har funnits sedan 1964, då det startades av John Karlsson. Drivs sen 997 av Krister och Ronny Anderzen. Företaget har fyra butiker med servering. En i Norrköping city, en i Åby centrum, en i Jursla och en i Eneby centrum. Har även utkörningar till olika företag. Bageriet ligger i Jursla.

Omsättning: 

Antal anställda: cirka 25

Kuriosa: Har bakat till både kungen och stadsministern när de varit i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!