Vid årsskiftet trädde flera nya lagar i kraft i Sverige. Bland annat infördes ett nytt brott: olaga integritetsintrång – denna lag innebär att det blir straffbart att sprida integritetskränkande bilder, filmer och uppgifter. Lagen är bland annat ett sätt att komma åt så kallad hämndporr (till exempel att sprida sexfilmer och bilder på ex-partners i komprometterande situationer) men det kan nu också vara brottsligt att sprida bilder på människor i utsatta situationer, som till exempel från olycks- eller brottsplatser. Dock står i lagtexten att man enbart kan dömas ”om spridningen är ägnad att medföra allvarlig skada för den som bilden eller uppgiften rör”.
Det här med spridandet av filmer och bilder från olyckor är något som ökat i takt med att sociala medier exploderat. De som fått möta denna utveckling direkt på fältet är naturligtvis räddningstjänst och ambulanspersonal som är först på plats när olyckan slår till.
– Vi märker det här framförallt på att människor filmar istället för att hjälpa när vi kommer till en olycksplats eller brand. Sedan händer det ofta att folk står i vägen när vi ska göra vår insats, människor är nyfikna och har mobilerna framme, säger Ulf Lago, tillförordnad förbundsdirektör för Räddningstjänsten Östra Götaland (RTÖG).
Förutom dessa rent praktiska problem som räddningstjänsten upplever tillkommer alltså även risken för att filmer och foton på olycksoffer kan komma att spridas på exempelvis sociala medier.
– Vi inom räddningstjänsten tycker ju naturligtvis att det är obehagligt när olycksoffer blir filmade i en väldigt utsatt position i de här lägena. Det är en situation där integriteten borde respekteras, påpekar Ulf Lago.
Men frågan är alltså om den nya lagen kan ha bäring på de här situationerna med tanke på hur den är formulerad – det är inte lätt att bevisa någon form av uppsåt att ”medföra allvarlig skada” om någon filmar olycksoffer och sprider detta.
– Men är du olycksdrabbad är det ju lika illa om detta sprids även om det inte finns något uppsåt att skada. Jag hoppas att de signaler som denna lag sänder – att det här inte är okej – ska få den bieffekten att folk tänker till innan de filmar och fotograferar, säger Ulf Lago.
– Om du är först på en olycksplats: ge hjälp till den som är i nöd. När sedan vi kommer på plats: kliv undan och låt mobilen vara kvar i fickan.