Det är Majblomman som i sin kommunrapport belyser problematiken med otillåtna avgifter i skolan. För de familjer som lever på marginalen kan det vara extra svårt att få ekonomin att gå ihop under julmånaden. Mot slutet av terminen kommer traditionella inslag i skolan till. Det kan handla om att barnen behöver rätt kläder till luciatåget, fikapengar till julbazaren och om insamlingar där alla i klassen ombeds ge ett bestämt belopp till julklappar åt lärare.
Utgångspunkten är att svensk skola ska vara fri från alla slags elevavgifter. Undantag tillåts vid enstaka tillfällen om att det handlar om så kallat "obetydliga belopp". Undersökningen visar att 57 procent av de kommunerna har en policy för obetydliga kostnader medan 32 procent inte har det.
– Majblomman vill lyfta problemet med kostnader i skolan ur barnets perspektiv. Det är de många små beloppen som ska betalas som tär, och det är barnen som får stå där med för litet lusselinne eller som inte får vara med och ge fröken en julklapp. Kommunerna måste göra läxan och bli tydliga med vad som gäller för kostnader i skolan, säger Majblommans generalsekreterare Lena Holm.