Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fängelse eller böter för julgransstöld

Enligt organisationen Skogssverige har var tredje svensk någon gång stulit en gran. Något som kan ge böter - eller fängelse.

Att stjäla en gran kan ge böter eller fängelse.

Att stjäla en gran kan ge böter eller fängelse.

Foto: Johan Nilsson/TT

Jul2019-12-17 12:00

Detta var P4 Västernorrland först med att rapportera på måndagsmorgonen. Skogssverige är en organisation som startades med syftet att samla information om skogssektorn på internet och ger i dag "skoglig" kunskap i form av omvärldsbevakande nyheter om skogssektorn. Enligt deras undersökning har var tredje svensk någon gång stulit en julgran, genom att exempelvis gå ut i skogen och hugga en. 

En hög siffra tycker Thomas Agnevik, presstalesperson på polisen, att det låter som. 

– Att var tredje svensk en gång stulit en julgran låter mycket. Men visst händer det någon enstaka gång att en markägare anmäler. Då handlar det oftast om tillfälligheter att man möter markägaren just när man håller på. Men det är väldigt ovanligt, säger han.

Att gå ut och hugga sig en julgran utan tillstånd är förbjudet. Det är ett brott som kan ge böter eller fängelse.

– Går man ut i skogen och hugger sig en gran utan tillstånd är det ringa stöld. Det är som att ta något i en butik. Det finns fängelse med i straffskalan, men om man tar en gran får man inte fängelse. Det man får då är dagsböter. Det lägsta antalet man kan få, om man inte har någon inkomst, är 30 dagsböter a 30 kronor och 800 kronor till Brottsofferfonden. Så 1 700 kronor är de lägsta straffet, men det ökar om du har en inkomst, säger Thomas Agnevik.

Dessutom blir det en notering i straffregistret.

– Och det brukar inte vara så populärt, varken hos den enskilde eller hos arbetsgivare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!