Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Två år med Münchenflyg

På måndagen firades tvåårsjubileum för Münchenlinjen med skumpa och tårta i restaurangen på Norrköping Flygplats. Man passade samtidigt på att berätta om utvecklingen och om miljöarbetet.

Nye flygplatschefen Sten Norinder berättade om flygplatsens utveckling.

Nye flygplatschefen Sten Norinder berättade om flygplatsens utveckling.

Foto: Patrik Selsfors

JUBILEUM2018-04-18 15:00

Strax innan klockan två på måndagen hörs dämpade knallar i restaurangen på Norrköping Flygplats, det rör sig inte om något värre än korkar som öppnas på ett antal skumpaflaskor: München-linjen (driven av flygbolaget BMI) har nämligen varit igång i två år och detta ska firas. På plats finns ett 40-tal personer som blir hälsade välkomna av nye flygplatschefen Sten Norinder samt marknadschefen Bertil Skärblom.

– Vårt fokus nu är att öka passagerarantalet till och via München, det går åt rätt håll men än är inte alla plan fullsatta, där ska vi lägga vår största insats, säger Bertil Skärblom.

En annan sak som tas upp är den aktuella diskussionen om ökade miljökrav på flyget genom till exempel höjda skatter. Detta vill Bertil Skärblom ge lite perspektiv på.

– Det är naturligtvis viktigt att vi får ner miljöpåverkan på flyget men på 40 år har faktiskt utsläppen minskat med 60-70 procent – sedan ökar flyget men det är en annan sak. Av CO2-utsläppen står flyget för cirka två procent och vi har också egna mål att halvera utsläppen från 2005 till 2050, menar Bertil Skärblom.

Sten Norinder beskriver utvecklingen av Münchenlinjen som stadigt gått uppåt sedan starten våren 2016 men nämner också det faktum att flygplatsen går med underskott.

– Man ska komma ihåg att en flygplats är en infrastruktur som som drar in pengar till kommunen på andra sätt, det som främst kostar är säkerheten: som säkerhetskontroller vid incheckning, brandskydd och annat. Anledningen att de stora flygplatserna går med vinst är att de tjänar pengarna på butiker och annat, framhåller Sten Norinder som tillägger att man arbetar för att staten ska ta ett större ekonomiskt ansvar för Norrköping Flygplats.

Här finns även Peter Larsson, vd för Svenska regionala flygplatser (SRF) som berättar lite om föreningen och dess verksamhet. Även han nämner arbetet för att få ner klimatpåverkan hos flyget.

– Vi är beredda att säkerställa att vi kan medverka till att öka andelen biobränsle, målet hos oss är att kunna erbjuda 100 procent fossilfritt tankning av flygbränsle till 2030, säger Peter Larsson som dock tillägger att det är viktigt att få igång en inhemsk produktion av biobränslen för att kunna uppnå dessa mål.

Så kommer Münchenplanet in för landning. Dagen till ära har två brandbilar ställts upp på landningsbanan för att spruta vatten över planet för att därigenom bilda en triumfportal över jubilaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om