Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jonas Gardell söker gud i ny bok

Att närma sig gud var en högst personlig angelägenhet. Eller nödvändighet, om man så vill.
- Jag hade förfärligt roligt när jag skrev, säger Jonas Gardell, högaktuell med boken "Om gud".

"Att tro på uppståndelsen är för mig att sjunga de omöjligas lov", säger författaren Jonas Gardell, aktuell med faktaboken "Om gud".
FOTO: OLA TORKELSSON/PRESSENS BILD

"Att tro på uppståndelsen är för mig att sjunga de omöjligas lov", säger författaren Jonas Gardell, aktuell med faktaboken "Om gud". FOTO: OLA TORKELSSON/PRESSENS BILD

Foto:

Kultur och Nöje2003-04-08 00:00
I takt med stigande ålder hade Jonas Gardell börjat irritera sig på att han slentrianmässigt svarade "ja" på frågan om han trodde på gud. Som om den som frågade var överens med honom om vad eller vem gud är.
Gardell bestämde sig för att gå till botten med Bibeln. Han plöjde gamla testamentet - noga och metodiskt. Resultatet blev den 380-sidor tjocka och kritikerrosade faktaboken "Om gud".

<b>Motstridiga gudsbilder</b>
Ingen människa, oavsett religion, har samma gudsbild, menar Jonas Gardell. Ingens sökande är heller den andres likt. Boken är ett seriöst försök att beskriva hur de olika gudsbilderna vuxit fram under tusentals år och hos en mängd olika folk och kulturer i främre orienten. Gudsbilder som oftast säger emot och upphäver varandra.
- Och det är då, just när jag inte får ihop det som jag börjar få ihop det.
- Men vi måste välja gud. Vi kan inte välja folkmordens och förintelsens gud när det passar, för att sedan välja kärlekens gud, säger han strängt.
- Det är dags att myndigförklara människor. Men i det ligger också ett stort ansvar. Du och jag inte har rätt att vara andligen lata, att handla vårdslöst med vårat enda liv. Att söka efter gud är att söka efter sig själv.

<b>Stärkt tro</b>
Gardell ler. Hans sökande har burit frukt. Hans tro har stärkts, och kunskapen om gamla testamentet fördjupats. I dag kan ingen "slå honom i huvudet" genom att hänvisa till Bibeln, säger han och syftar på de som försökt hindra honom från att ta emot nattvarden - bara för att han är homosexuell. Påläst upp till tänderna rör han sig avspänt mellan Moseböckerna och korintbreven.

<b> Och även om han själv aldrig känt sig ifrågasatt av gud för sin homosexualitet, blir han naturligtvis illa berörd av dumma människor. Han tycker synd om de som inte kommit så långt i sitt andliga sökande, utan "står på ruta ett och skriker". Gardell hänvisar till Jesus som uppmanar människan att inte förakta sina minsta av bröder.</b>
- De som överröstar guds viskning - begår en stor synd.
Gardell är övertygad om att gud inte intresserar sig för homosexualitet. Att han har en helt annan prioritetslista.
- Och skulle han inte ha det kan jag förse honom med en, tillägger Gardell snabbt.


<B>Fakta/Jonas Gardell</B>
- Född 1963 i Enebyberg.
- Bor på Södermalm, gift och har ett barn.
- Författare, dramatiker och artist.
- Aktuell med faktaboken "Om gud" (Norstedts bokförlag).
- Debuterade 1985 med romanen "Passionsspelet", genombrottet kom två år senare med "Präriehundarna".
- Verk i urval: "Vill gå hem" (1988), "Fru Björks öden och äventyr" (1990), självbiografin "En komikers uppväxt" (1993) , som också blev tv-serie, "Frestelsernas berg" (1995), "Så går en dag ifrån vårt liv och kommer aldrig åter" (1998), "Oskuld" (2000) och "Ett ufo gör entré" (2001).
- Pjäser i urval: "Lena och Percy Präriehund" (1989), "Ömheten" (1989), "Isbjörnarna" (1990), "Cheek to cheek" (1992), "Människor i solen" (1997).
- Filmer: "Pensionat Oskar" (1995) och "Livet är en schlager" (2000).
- Shower i urval: "Kim å Jonas jubelkavalkad" (1988), "En pall, en mikrofon och Jonas Gardell" (1991), "En finstämd kväll med Jonas Gardell" (1993), "På besök i Mellanmjölkens land" (1996), "Toner för miljoner" (2000) och "Livet" (2001).
- Utmärkelser: Fick tre guldbaggar 1995 för långfilmen "Pensionat Oskar", Frödingstipendiet, 1994, Humanistpriset till Tage Danielssons minne, 1996 och Stora svenska talarpriset, 1998.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!