Det var 17 maj förra året som polisen stoppade kvinnan som körde i 166 kilometer i timmen på E4:an vid Motala ström, där den tillåtna hastigheten är 110. Fortköraren hade varken körkort eller annan identitetshandling på sig. Dessutom fungerade inte polisens datorer så de nöjde sig med att ställa ett par kontrollfrågor till kvinnan som hon kunde svara på. Kvinnan erkände fortkörningen.
Därefter skrev polisen ut en bot samt drog in körkortet.
Några dagar senare hörde kvinnan som blivit av med körkortet av sig till polisen och Transportstyrelsen och berättade att hon varit på semester i Turkiet när hennes bil stoppats. Det visade sig att det var hennes dotter som hade lånat mammas bil.
– Att det skiljer 20 år mellan mor och dotter var inget som poliserna reagerade på, skriver polisen och framhåller att det var mörkt ute.
Kvinnan anmälde händelsen till Justitieombudsmannen, JO. Efter det fick hon tillbaka sitt körkort samt slapp betala fortkörningsboten.
Nu kritiserar JO polismyndigheten för hanteringen av ärendet. JO menar att polisen gjort fel när de endast ställde en rad kontrollfrågor för att identifiera föraren.
– Ärendet är ett tydligt exempel på hur viktigt det är att identifieringen av en misstänkt sker på ett rättsäkert sätt, skriver JO i sitt beslut.
JO vill att polisen skärper sig efter det inträffade.
– Jag utgår från att polismyndigheten ser över sina rutiner och vidtar de åtgärder i övrigt som behövs för att undvika att något liknande inträffar på nytt, skriver JO.