Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Jurist JO-anmäler kommunen

Ibland ifrågasätts fullmakten, ibland lämnas handlingar helt enkelt inte ut och ibland tar det för lång tid. Nu JO-anmäls arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret.

Nu JO-anmäls arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret, bland annat för sen utlämning av handlingar.

Nu JO-anmäls arbetsmarknads- och vuxenutbildningskontoret, bland annat för sen utlämning av handlingar.

Foto: Skärmdump: JO

JO-ANMÄLAN2018-11-27 07:00

Det är juristen Elias Ibrahim på Byrån mot diskriminering i Östergötland som helt enkelt fått nog av problemen han möts av gång på gång när han begär ut handlingar från kontoret. Det har gått så långt att han nu lämnat in en anmälan till Justitieombudsmannen (JO), riktad mot kontoret.

– Arbetsmarknadskontoret har i nuläget okunskap om reglerna som gäller vid utlämnande av allmänna handlingar. Offentlighetsprincipen gäller: alla handlingar som kommer in till en kommun är offentliga och det finns ett skyndsamhetskrav i tryckfrihetsförordningen som säger att man inte ska behöva vänta. När jag begär ut handlingar ska det vara skyndsamt, säger han.

Som jurist på Byrån mot diskriminering utreder Elias Ibrahim fall när någon anmält till dem att hen blivit diskriminerad. Han tar ingen ställning i fallen, utan gör en bedömning. Och det är för att kunna göra det, som han ofta behöver begära ut handlingar som handlar om den specifika personen och situationen. Och det är här han ofta stöter på patrull. ”Jag har i kontakt med vissa chefer och socialsekreterare stött på hinder i allt för många fall”, skriver han bland annat i anmälan. Eftersom det brukar bli stopp, har han tagit som vana att alltid ha med en fullmakt från personen vars fall han arbetar med, även om det inte alltid behövs. Men inte ens då går det alla gånger:

– Vissa gånger ifrågasätts fullmaktens äkthet, andra gånger vägrar de helt enkelt att lämna ut handlingar även om jag har en fullmakt och i vissa fall uppfyller de inte skyndsamhetskravet.

Det sista blir problem, ifall det handlar om en överklagandeprocess som är tidsbestämd, förklarar han.

– Man kanske har två veckor på sig att överklaga, och så tar det lång tid att få ut handlingarna. Det försvårar mitt arbete, säger Elias Ibrahim.

Genom anmälan hoppas han att kommunen skärper sig och arbetar enligt de lagar och regler som finns.

– Det här kan handla om isolerade incidenter på arbetsmarknadskontoret, eller så är det något som är fel i kommunens rutiner. Men det spelar ingen roll, det viktiga är att problemet åtgärdas, säger han.

Anmälan gjordes i samma veva som Moderaterna i Norrköping lämnade in en motion om att stärka offentlighetsprincipen i kommunen, då partiet upplever att detta inte fungerar som det borde i kontakten med medborgare och media.

– Vi har valt att börja mandatperioden med att lyfta den här frågan. Bakgrunden är att vi sett brister i offentlighetsprincipens tillämpning i kommunen, sade Sophia Jarl (M), oppositionsråd i Folkbladet förra veckan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!