Det enligt den samlade bedömningen när Sveriges kommuner och landsting släppte rapporten Öppna jämförelser jämställdhet under tisdagen.
Men när det kommer till andel kvinnliga anställda halkar kommunen ner på plats 197. Men värdena är inte helt tillförlitliga, menar Per-Olov Strandberg, personaldirektör på Norrköpings kommun.
– Det beror på hur många tjänster man har ute på entreprenad också. Vi som inte har äldrevården på entreprenad ligger sämre till i statistiken än exempelvis Linköping som har mycket på entreprenad.
Han påtalar att vården alltjämt är ett kvinnodominerat område, men att det är något som man arbetar på. Löneskillnaderna är ett annat.
Enligt SKL:s jämställdhetsrapport skiljer det 527 kronor i snitt i medianlönen mellan kvinnor och män i Norrköping.
– Den statistiken är från 2014. Vår egen statistik från 2015 säger att löneglappet har minskat till 289 kronor i skillnad mellan kvinnor och män. Det går således åt rätt håll och en stor del är redan åtgärdat, säger Per-Olov Strandberg.
Statistiken för hela Region Östergötland är inte lika positiv utan tyder på stora löneskillnader mellan könen. Region Östergötland hamnar totalt i bottenskiktet av jämställdhetsarbetet. Något som Emil Broberg, gruppledare för Vänsterpartiet, Region Östergötland är kritisk emot.
– Man har valt att ta ut tre övergripande kategorier i denna rapporten, demokratiperspektivet, hur man är som arbetsgivare och hur bra man är på att leverera välfärd, skulle man kunna säga. Inom politiken ligger Östergötland i mitten. Men ur ett arbetsgivarperspektiv ligger vi rätt dåligt till, och när det kommer till löneskillnader ligger vi sämst till i hela landet, säger han.
Han vill nu se ökade utbildningsinsatser.
– Det gäller såväl chefer som politiker. Det är jätteviktigt att utbilda, det är först då vi kan komma åt problemet, säger han.