Redan i maj startade värmen och den höll i sig en bra bit in i augusti. Detta har lett till att fodertillgången under våren och sommaren för klövvilt varit både mindre och av sämre kvalitet än vanligt. Detta gör att Länsstyrelsen Östergötland förväntar sig att kalvarna är färre och mindre i år.
- Under sommaren och hösten ska älgarna äta upp sig inför vintern. Men många av älgarna, framför allt kor med kalvar, kämpar förmodligen med att återhämta sig efter den varma och tuffa sommaren, säger Emil Brangenfeldt, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland i ett pressmeddelande.
Dessutom har Östergötland under många år haft ökande populationer av klövvilt vilket lett till en ökad konkurrens om fodret, en konkurrens där älgar ofta drar kortaste strået. Effekterna av den varma sommaren beräknas ha effekter även på kommande års reproduktion.
– Älgkorna är helt enkelt i för dålig kondition för att gå i brunst efter en torr sommar. Speciellt om de fött upp kalvar, vilket får följder året efter med utebliven avkomma. Älgkalvar med en dålig start kommer heller inte att bidra till förvaltningen av en kvalitativ älgstam, säger Emil Brangenfeldt som menar att man nu måste anpassa stammarna till rådande läge.
– Risken finns att älgkalvar och andra svaga individer inom klövvilt går in i vintern med dåliga förutsättningar om det blir tufft med till exempel skare, påpekar han.
Länsstyrelsen Östergötland rekommenderar därför bland annat att samtliga älgkalvar som kan fällas bör fällas: det innebär att eventuella regler inom älgskötselområden gällande avskjutning på älgkalv helt tas bort. Dessutom ska målet vara att fälla minst lika många älgar som angetts i planerna. Även övriga klövviltstammar ska anpassas efter fodertillgången.
Älgförvaltningsgrupperna ska samla ingående älgskötselområden för ett avstämningsmöte kring månadsskiftet oktober/november för att tillsammans utvärdera situationen inför vintern.