Det var den 21 november förra året som rånarna slog till på eftermiddagen. Gärningsmännen ska enligt butikspersonal som Folkbladet tidigare pratat med både ha hotat med pistol och slagit personalen med en kofot.

– Jag tänkte att vi klarar inte det här. Vi kommer inte att överleva, vi kommer att bli dödade, sa den anställda till Folkbladet dagen efter attacken.

Hon fick själv motta slag över armen med kofoten.

Den drabbade butiksägaren har i förhör berättat att han såg på övervakningskameran hur två personer springer i i butiken, när han själv satt i ett annat rum. Butiksägaren valde att gå ut i butiken och mötte då rånarna som gav sig på honom.

– De säger tryck inte på knappen, tryck inte på knappen, uppger ägaren i förundersökningen.

Det går också att läsa hur han upprepade gånger blev slagen och hotad av gärningsmännen.

– Han som hade kofot var inte maskerad. Jag såg honom tydligt. Och då blev jag rädd. Varför är de maskerade, ska de skjuta oss?

Butiksägaren berättar också hur han till följd av misshandeln fått sy elva stygn i huvudet och flera i handen i vad som bedöms vara avvärjningsskador.

Pistolen gärningsmännen hade med sig ska enligt förhören ha varit försedd med ljuddämpare.

– Det var en sån man ser på film, står att läsa i förhören med ägaren.

Han beskriver också hur han valt att installera kameror i butiken efter att han själv känt sig skärrad efter ett inbrott i sitt hem i februari samma år.

– Jag vet inte om det var planerat eller inte. Men man kommer inte in bara såhär, säger ägaren i förhör.

Åklagaren gör gällande att rånarna kom över diamanter och smycken till ett värde av cirka 280 000 kronor. De ska också ha slagit sönder butiken. Skadorna ska ha uppgått till ytterligare drygt 200 000 kronor.

På övervakningskameror från butiken syns båda gärningspersonerna. Det är dock bara 20-åringen som har kunnat gripas för det grova rånet. Den andra personen är än så länge spårlöst borta.

– Vi har inte kunnat hitta honom, nej, säger kammaråklagare Anna Jacobsson.

Det var en polis i Stockholm som via övervakningsfilmen kunde identifiera den åtalade 20-åringen, som är hemmahörande i Stockholmsområdet.

– Jag har under det senaste året träffat NN (den åtalades namn, reds anmärkning) i tjänsten bland annat under förhör på häktet Sollentuna, i arresten, Solna samt ute i Järvaområdet, sa polisen i förhör.

Om den andre mannen kommer till rätta kan även han dömas för rånet. 20-åringen förekommer sedan tidigare i mål gällande bland annat våldsamt motstånd, misshandel samt narkotikabrott.

Rättegångsdatumet är ännu inte satt. 20-åringen förnekar brott.