I början av utredningen ska de åtalade bröderna erbjudit sig att själva låsa upp mobiltelefonerna så att åklagarna kunnat se vad de innehåller och om dem som åklagarna misstänker använts i brottslig verksamhet, och att de dessutom ska innehålla information som bevisar att de åtalade begått de brott de misstänks för. Då ska det inte ha varit av intresse för åklagarna.
Det kom dock att ändra sig under förundersökningens gång och efter att även ett israeliskt säkerhetsföretag misslyckats med att låsa upp mobiltelefonerna har de lämnats tillbaka till ägarna eftersom åklagaren inte kunnat bevisa kopplingen till kriminell verksamhet.
Däremot har det USB-minne som krävs för att få tillgång till de åtalades mejl inte återlämnats. Det innebär att inte heller de kan öppna sina mejl.
Det mejlföretag som den 27-åriga brodern har installerat i sin mobil heter Countermail och erbjuder i sina tjänster att koppla ett USB-minnen till öppningsfunktionen i kombination med ett lösenord.
Utan USB-minnet är det omöjligt att öppna sitt mejlprogram.
– Rent generellt är det så att om krypteringsnyckeln är borta så finns det inga bakvägar in i mejlen och informationen är borta för alltid, det är själva idén med de här tilläggstjänsterna, säger Peter Bergström, sektionschef vid informationsteknisk sektion vid NFC.
Han menar att fler "vanliga Svenssons" på olika sätt försöker vara säkrare på internet, men att det också finns de som använder krypteringstjänster för att de har något att dölja.
Att använda USB-minne är bara ett sätt av hur många som helst och är en trend just nu och inom NFCs it-sektion är man generellt väldigt duktiga, men man skulle behöva mer resurser eftersom antalet misstänkta it-relaterade brott växer.
– För ett antal år sedan var it-brotten färre, men sedan kom de smarta mobiltelefonerna och i takt med att allt har tillgång till internet hela tiden blir också fallen med it-relaterade brott fler, säger Peter Bergström.
Enligt Peter Bergström ska man inte heller känna sig för säker på dagens teknik som möjliggör att man kan hålla information borta från rättsväsendet.
– Det som upplevs som säkert idag kan vi hitta en bakdörr till imorgon. Alla system har sina svagheter. Den mänskliga faktorn är en, säger Peter Bergström.