Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Äntligen: ett Barnahus

"Äntligen". Det var ett ord många använde vid invigningen av Barnahuset i Norrköping på fredagen.

Lugn miljö. Karin Gustafsson är kurator på Barnahuset.

Lugn miljö. Karin Gustafsson är kurator på Barnahuset.

Foto: Susanna Beskow Norgren

INVIGNING2017-12-08 17:00

Ett Barnahus, en trygg miljö där barn som misstänks vara utsatta för våld eller sexuella övergrepp, får vara i centrum för utredningsprocessen och slippa slussas runt bland olika myndigheter, finns redan i Linköping.

I Norrköping har diskussionen om ett Barnahus funnits i tio-femton år. En KD-motion under partiets oppositionstid togs av majoriteten. Nu öppnar Barnahuset på Odalgatan i mitten av januari.

Barnahus Norrköping är en samverkan mellan huvudmannen Region Östergötland, via BUP, kommunerna i östra Östergötland, polisen och åklagarmyndigheten.

Det är neutrala lokaler, med rum inredda med milda gröna färger. Det finns två förhörsrum, med medhörningsrum. Polisens utredning och socialtjänstens utredning sker samtidigt.

– Barnet behöver bara berätta sin historia en gång, i stället för för alla myndigheter, säger Åsa Karlsson, verksamhetschef vid socialkontoret.

Polisens barnutredare gör intervjun, medan övriga parter, som socialtjänsten, kan lyssna i medhörningsrummet.

På Barnahuset kan barnet också bli läkarundersökt och få hjälp med att bearbetning, genom stöd och krissamtal.

– Äntligen! Linköping öppnade sitt Barnahus 2005. Då var de först i Sverige. Sedan dess är det ett trettiotal Barnahus som har öppnat och nu är det äntligen dags för oss i Norrköping, sa kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) vid invigningen.

– Vi sätter verkligen barnet i centrum. Alla andra professioner får helt enkelt komma hit, finns här i huset eller får komma hit för stunden, sa Sjöberg.

– Det här är något som vi alla velat, sa Kaisa Karro (S), regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden och talade om ett teambaserat arbetssätt.

– Det är en oerhört viktig verksamhet för en väldigt utsatt grupp, säger Bjarne Olinder, verksamhetschef på BUP-kliniken.

Karin Gustafsson ska arbeta som kurator på Barnahuset, dela sin tjänst mellan Barnahuset och BUP.

– Det här kommer att bli jättebra för alla barn och ungdomar som är utsatta för våld. De slipper åka runt mellan polis, socialtjänst och barnkliniken, säger Karin Gustafsson.

– Det är lokaler som är barnanpassade. Man ska komma hit och känna att det är en miljö som känns ganska neutral. Det är inte tydligt att man kommer till ett socialkontor, polis eller sjukvård.

En samordnare, Petra Persson, kommer att vara länken mellan socialkontor, polis och åklagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om