Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Invasiva arter tar över – nu kartläggs de

Har jätteloka eller parkslide på din tomt, som breder ut sig och tar över hela trädgården? Då verkar du inte vara ensamm. Nu tar kommunen upp kampen mot de invasiva arterna.

Hittar du en invasiv växt i till exempel Folkparken, ska du rapportera det till kommunen.

Hittar du en invasiv växt i till exempel Folkparken, ska du rapportera det till kommunen.

Foto: Mikael Strand

Invasiva arter2020-06-28 12:00

Spridningen av invasiva främmande arter är ett växande problem, bland annat på grund av klimatförändringarna. Arter som inte tidigare varit något stort problem har börjat sprida sig, vilket ökar hotet mot den biologiska mångfalden och kan orsaka stora samhällskostnader. 

Därför startar Norrköpings kommun en kartläggning för att bekämpa och begränsa dem. Detta görs tillsammans med kommuninnevånarna.

– Vi hoppas på att få hjälp med att upptäcka arterna för att lättare kunna ringa in dem. Vi har gjort det enkelt för invånare att rapportera invasiva arter till oss på kommunen så att vi kommer åt de platser där de finns, säger Malin Larsson, ekolog på Norrköpings kommun.

En invasiv art är en växt eller djur som förts in av människan och vars egenskaper kan orsaka mycket stora skador på naturen, byggnader och även på människor. De saknar konkurrens i naturen vilket ger dem stor växtkraft. Privatpersoner sprider ofta invasiva främmande arter utan att ens veta om det, till exempel genom att slänga växtavfall i naturen eller ta med sig frön hem från en utlandsresa. Det är dock förbjudet att sprida de växter som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Dit hör till exempel jättebalsamin, jätteloka och gul skunkkalla. 
– I våra trädgårdar finns i dag växter som vi importerat och som inte har några naturliga fiender eller konkurrenter i det vilda. De kan därmed spridas ohämmat och vara oerhört svåra att bli av med. De orsakar inte bara problem för den biologiska mångfalden utan kan hota såväl människors hälsa som byggnader och vägar, säger Malin Larsson.

När man hittar invasiva arter bör man undvika att sortera dem som trädgårdsavfall för då kan de enkelt spridas vidare. 
– Tipset är att lägga växterna i sopsäckar och lämna in på Returpunkten för brännbart, säger Malin Larsson.

Rapportera

När en jätteloka eller parkslide hittas på kommunalägd mark såsom parker, naturområden och vägrenar på kommunalt skötta vägar, vill kommunen få en anmälan om det.

Det går att rapportera sina fynd på två sätt: Antingen direkt till kommunens felanmälan digitalt via länken https://online.infracontrol.com/Public/IssueForm/1/TKSTD eller ringa Kontaktcenter: 011-15 00 00

Kommuninvånarna uppmanas att ta en bild på växten och ange adress eller platsbeskrivning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!