I oktober noterades det första fyndet av svarthuvad snigel för första gången i Östergötlands län, i Krokek, varpå länsstyrelsen och specialtränade hundar åkte till området för att kartlägga utbredningen av den ovälkomna snigelarten.
Den lilla krabaten känns igen på sitt svarta huvud och gråaktiga kropp. Den blir upp till 60 millimeter lång och kan skiljas från andra, liknande snigelarter, genom att den alltid har andningshålet baktill i mantelns högersida.
Det är en invasiv art, som alltså inte finns naturligt i Sverige. Enligt Naturskyddsföreningen kommer det varje år nya arter till Sverige för egen maskin från angränsande havs- och landområden, i kölvattnet av den senaste inlandsisen som smälte bort för 10 000 år sedan. Dessa arter ses som naturliga och smälter in i vårt ekosystem.
Sedan kommer objudna gäster också, så kallade invasiva arter. Dessa arter kan bara ta sig hit med människans hjälp – som att lifta med lasten på fartyg, med leriga sulor, med importerade krukväxter eller i bananlådor. Dessa arter kan i värsta fall påverka hela ekosystem, just genom sin massförekomst.
Den svarthuvade snigeln är en sådan. Efter upptäckten i oktober, gick länsstyrelsen ut och uppmanades allmänheten att rapportera in fynd av snigeln. Tack vare ett stort gensvar har länsstyrelsen fått en tydligare bild över hur spridningsläget ser ut.
– Intresset och engagemanget blev stort. Vi har tack vare allmänhetens inrapporteringar nu fått en tydligare bild över hur spridningsområdet ser ut i Östergötland. Snigeln har förutom Krokek även observerats i trakterna kring Åby, Ågelsjön och Norrköping, säger Linnéa Carlzon, handläggare på länsstyrelsen Östergötland.
Under helgen sökte återigen de specialtränade hundarna efter den svarthuvade snigeln i dess spridningsområde. Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att fortsätta rapportera in fynd av arten genom att skicka in en bild via ett formulär på webbplatsen invasivaarter.nu.
– Det vi har lärt oss är att de vuxna sniglarna kommer att dö ut under hösten men att äggen övervintrar till nästa säsong. Just nu lägger sniglarna ägg så varje individ som hittas och avlivas gör att problemet blir mindre nästa år, säger Linnéa Carlzon.
Enklaste sättet att avliva den svarthuvade snigeln är att klippa den eller att samla sniglar i en gryta och hälla kokande vatten över dem.