Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Rotarys mentorer integrerar flera

Sedan 2015 bidrar Rotary Östergötland till integration genom sitt mentorsprogram. Och det ett framgångsrikt sådant!

Elisabeth Nilsson. Landshövding som värdesätter Rotarys mentorsprogram.

Elisabeth Nilsson. Landshövding som värdesätter Rotarys mentorsprogram.

Foto: Jeppe Gustafsson

INTEGRATIONS2017-11-21 15:00

Genom att matcha ihop en nyanländ med en person som bott länge i Sverige, som exempelvis har liknande yrkesbakgrund, ges integrationen en puff i rätt riktning. Mentorsprogrammet, som är på ett år, går ut på att prata svenska, förklara den ”svenska koden”, att umgås och att bjuda in den nyanlända i sitt nätverk. Leder det sedan dessutom till praktik eller jobb, är det ett välkommet plus.

För Rotaryklubbarna runt om i länet var det en självklarhet att försöka hjälpa till. Nu har man 200 mentorspar igång och intresset bara växer:

– Under de dryga två åren vi drivit programmet har vi kunnat se fantastiskt fina resultat. Vi ser att vi inom Rotary börjar närma oss en gräns för hur många mentorer vi kan få fram inom vår egen organisation och breddar därför nu programmet till fler organisationer och företag, för att så snabbt som möjligt kunna hjälpa ännu fler nyanlända till meningsfulla jobb, säger Gunnar Dahlbäck, projektledare för programmet.

Vad man kan se är att fler än 70 procent av de nyanlända har fått arbete, praktik eller gått vidare till studier. För att stötta utvecklingen av programmet ytterligare arrangerade landshövding Elisabeth Nilsson en endagskonferens på Linköpings slott i slutet av förra veckan.

– Jag uppskattar verkligen Rotarys yrkesmentorprogram. Det är ett synnerligen lovvärt initiativ från deras sida och länsstyrelsen stödjer det. Det ger resultat och underlättar och förkortar nyanländas väg till ett arbete, säger Elisabeth Nilsson.

Ett av mentorsparen är Henrik Brolinson, från Kneippbadens rotaryklubb, och David Malki. Eller var, kanske man kan säga. Rent formellt har deras ”år” redan gått, men för Henrik och David betyder matchningen mer än bara ett mentor-adept-förhållande.

– Vi la nog bort den titeln efter bara 20 minuter, säger Henrik som gärna benämner David som sin ”bror”.

Familjerna har blivit goda vänner och umgås fortfarande.

– Man blir ju vänner och de banden bryts inte bara för att mentorsprogrammet tar slut. Davids familj har blivit en del av vår, säger Henrik som var noga med att det inte bara var han som skulle gå in med engagemang i mentorsprogrammet, utan hela familjen.

Henrik lyfter fram Davids starka drivkraft att ta sig in i det svenska samhället.

– Han har slitit mycket, tackat ja till allt som erbjudits, vilket bland annat har inneburit att han fick fast jobb som arkitekt – som han jobbade som i Syrien – snabbt. Han har gjort jobbet själv, men bara vetskapen om att man har en kontakt som man kan ringa när som helst är viktig, säger Henrik.

Något David instämmer i:

– Det var väldigt viktigt för mig, en trygghet, att ha kontakt med en person som jag visste att jag kunde ringa och fråga om saker. Jag har fått råd, han har hjälpt mig när jag haft frågor om hur systemet fungerar.

Bland annat presenterade Henrik David för en arkitektbyrå i stan. Nu blev det inte jobb just där, men sedan tio månader jobbar David på ÅWL arkitekter.

Nu försöker David ge någonting tillbaka, genom att bland annat engagera sig i olika projekt, som #starkaretillsammans.

– Nu handlar det inte längre om mig, jag har startat om mitt liv, nu är det viktigt att visa andra nyanlända att "hallå! – man kan göra så mycket"!

I veckan får Henrik – och familjen – en ny adept, något de ser fram emot.

– Det blir en helt ny person. Vi får se hur det blir den här gången, men det ska bli jätteroligt!, säger Henrik.

Programmet

Inom projektet matchas mentorer med adepter som önskar finna snabbare vägar till arbetsmarknaden och öka kunskapen om det svenska samhället.

I Östergötland har 200 mentorspar samarbetat hittills.

70 procent av de som deltagit har fått arbete, praktik eller kommit i studier.

Källa: Rotary

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!