Den här veckan har det varit "relationsvecka" på Klingsborgsskolan, vilket bland annat betytt att det anordnats disko och funnits en kramruta.
– Det var trygghetsrådet på skolan som kom med idén. Och det är ju något som vi jobbar med enligt läroplanen, säger rektor Johannes Bulkay.
För åttornas del betydde det även att Charbel Gabro och hans lillasyster Srour Gabro kom på besök. Med sig hade de en två timmar lång föreläsning om diskrimineringslagstiftningen – för att helt enkelt berätta vilka regler den innefattar, vars uppgift är att skydda oss människor.
– Vi kommer att tjata om den här för att den är så oerhört viktig, inledde Srour, som till vardags är socionom och arbetar med att ta emot människor som fått uppehållstillstånd och placerats i Stockholm.
Utefter bilder som handlar om olika egenskaper som tas upp i lagstiftningen, fick eleverna göra små övningar och diskutera saker som kön, etnicitet, funktionsnedsättning, religion, och sexuell läggning.
– Vad händer om en kille kommer ut som homosexuell på skolan? frågade Charbel retoriskt.
Flera svar kom:
– Jag skulle inte tycka om det men jag skulle inte säga något.
– Jag skulle inte bry mig.
– Jag skulle mobba honom.
Det sista fick Charbel att reagera:
– Gör du det bryter du faktiskt mot lagen. För var och en har rätt till sin egen sexualitet i Sverige.
Med sina rötter i Syrien och kunskaper om vad som barn som kommer därifrån generellt matas med för värderingar från sina föräldrar, när det exempelvis kommer till homosexualitet, försökte han förklara vad som gäller i Sverige enligt svensk lag:
– De flesta religioner säger att det ska vara man och kvinna. Men i Sverige säger lagen att min sexuella läggning är min ensak, att vi alla är jämställda.
När syskonen visade en bild på en modell, en tjej som bar en kort svart klänning och som särade lite på benen, var reaktionen att det var en "hora" och att hon skulle få blickar på sig och råka illa ut.
– Jag skulle aldrig låta min lillasyster gå ut så där, sa en elev.
– Men det fungerar inte så här i Sverige. Jag har ingen rätt att bestämma vad min lillasyster har på sig. Och det gäller alla, sade Charbel.
Srour Gabro fortsatte:
– Det är ni som ska bära det här samhället i framtiden – och ni är en del av den här lagen. Därför är det viktigt att vi pratar om de fördomar som finns, annars blir det aldrig någon förändring.