Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Miljoner till länsstyrelsen

Länsstyrelsen i Östergötland har fått ytterligare närmare två miljoner kronor att fördela till insatser för asylsökande. Nu prioriteras ansökningar där kvinnor och män deltar på lika villkor.

Miljontillskott. Länsstyrelsen Östergötland får två extra miljoner för fördelning till verksamheter för asylsökande.

Miljontillskott. Länsstyrelsen Östergötland får två extra miljoner för fördelning till verksamheter för asylsökande.

Foto: Per Öbom

INTEGRATION2017-08-22 10:00

Det är länsstyrelserna i Sverige som har fått i uppdrag av regeringen att samordna och koordinera arbetet med tidiga insatser för asylsökande samt de med uppehållstillstånd (TIA), boende i Migrationsverkets anläggningsboenden. En del av detta arbete är att fördela pengar till olika verksamheter (i första hand ideella föreningar och trossamfund). Sammanlagt har länsstyrelserna hittills fått 135 miljoner, varav 3 040 000 kronor gått till Östergötland.

Nu har Länsstyrelsen Östergötland tilldelats ytterligare 1 941 910 kronor att fördela.

– Regeringsuppdraget vi fått handlar om att stötta det som civilsamhället erbjuder, vi tittar på innehållet, vad man har för grundkapacitet och så, berättar Sanna Bond, integrationsutvecklare på Länsstyrelsen Östergötland.

– Men man ska alltså främja kunskaper om samhället, arbetsmarknad och så språket naturligtvis. Dessutom vill vi också ha med hälsoperspektivet.

Man har alltså redan delat ut en hel del pengar till olika verksamheter i länet.

– Det har handlat om till exempel studiecirklar, språkcaféer och liknande. Många kombinerar teori och praktiska verksamheter som att bjuda in företag, lära känna den svenska naturen och så, säger Sanna Bond som tillägger att även verksamheter som sträcker sig in i 2018 kan söka.

– Men vi har sagt att verksamheten ska ha varit igång ett år, vi vill kunna ta in protokoll så vi kan bedöma att det handlar om seriösa föreningar.

Länsstyrelsen Östergötland prioriterar om när det gäller tilldelningen av de nya medlen. Man uppmuntrar utförare "(...) att aktivt arbeta för att kvinnor och män deltar i insatser på lika villkor och i samma utsträckning".

– Det har varit så att det ofta är männen som söker sig till olika aktiviteter, kanske har en del föreningar också varit lite dåliga på att få in kvinnor men det är också en snedfördelning vi ser genom hela processen, påpekar Sanna Bond:

– Allra helst ser vi ju att verksamheter är öppna för bägge könen.

Man kan ansöka om dessa pengar fram till och med den 25 september, beslut meddelas den 1 november. Syftet med insatserna är att påskynda etableringsprocessen och samtidigt göra väntetiden, som uppstår då asylansökan prövas, mer meningsfull.

Ansökningsblanketter finns att hämta på länsstyrelsens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!