Östra Ryds IF är en förening som blivit omtalad även i riksmedia under de senaste åren. Orsaken är att man tillsammans med ett av boendena i Söderköping hösten 2014 tog initiativ till att bilda ett juniorlag med ensamkommande flyktingungdomar. En av de som var med från början är Sverker Johansson:
– Jag var med tidigt som ledare i Söderköping när de första ensamkommande kom till kommunen för fem-sex år sedan; då hängde några med och tränade då och då. När det sedan kom fler 2014 undrade de på boendet om vi inte kunde dra igång mer reguljära träningar för killarna på boendet och det visade sig bli populärt, berättar Sverker Johansson.
Men för att bli ett integrationsfrämjande projekt på allvar behövde man ta ännu ett steg
– Frågan var hur vi skulle få med svenska killar också. Då visade det sig att en handfull Östra Ryds-killar, födda i Sverige, redan bestämt sig: "här vill vi vara med" och det var det viktigaste, efter det löste sig allt, säger Sverker Johansson.
Sagt och gjort, man bildade ett juniorlag och anmälde sig till seriespel och efter det har allt fler blivit aktiva i föreningen – nu är det cirka 40 ensamkommande. I år deltar två lag i serier och enligt Sverker Johansson spelar de jämna matcher med övriga lag. Nu har det meddelats att Östra Ryds IF genom Sverker Johansson får motta årets landsbygdsstipendium på 10 000 kronor från Länsförsäkringar Östgöta – detta sker idag torsdag på Linköpings slott.
Känns det bra att få det här stipendiet?
– Visst är det roligt att bli uppmärksammad men jag är ju bara en liten del i det, jag vill betona att det är ett tiotal personer i föreningen som driver det här och även boendena gör vad de kan för att stötta. Egentligen är det hela befolkningen i Östra Ryd som har ställt upp och skjutsat och hjälpt till så att det funkat. Det här visar kraften i när många drar åt samma håll, säger Sverker Johansson som tillägger att man ännu inte bestämt vad man ska göra för pengarna, annat än att de ska komma föreningen till del.
Landsbygdsstipendiet tillsammans med diplomen för årets östgötska bakverk samt årets östgötska konsthantverk delas ut på Linköpings slott på torsdagen av landshövding Elisabeth Nilsson.
Årets östgötska bakverk står Gurli Pintye på Stegeborgsgården för med sin björnbärsbrownie. Valdemarsvikskillen Viktor Pettersson, endast 22 år, får diplom för årets östgötska konsthantverk med sitt smycke "Östergötland".