Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tuppar tycks känna igen sin spegelbild

Tuppen tycks liksom delfiner, apor, elefanter och vissa fiskar och fåglar kunna känna igen sin spegelbild. Den undviker dessutom att gala när den är ensam för att undvika att dra till sig uppmärksamhet från rovdjur, enligt en studie.

Tuppen tycks kunna känna igen sin egen spegelbild, visar ny forskning.

Tuppen tycks kunna känna igen sin egen spegelbild, visar ny forskning.

Foto: Bertil Ericson / TT

Vetenskap2023-10-27 19:55

Tuppen gal inte enbart för att väcka bönder på morgonen, utan använder lätet även för att varna varandra om ett rovdjur finns i närheten. Det har djurforskaren Sonja Hillemacher tillsammans med ett forskarlag vid Bonns universitet i Tyskland kommit fram till i en ny studie som publicerats i vetenskapstidskriften Plos One.

I ett experiment med 58 tuppar placerade forskare dem, en åt gången, i en av två sektioner inomhus. I den andra sektionen hade forskarna placerat antingen en spegel, en annan tupp eller lämnat utrymmet tomt.

Gal för att varna

Forskarlaget projicerade sedan en silhuett av en flygande hök mot taket i den första sektionen där den ensamma tuppen fanns. Forskarna kunde då se att tuppen var tyst om den var ensam för att undvika att dra till sig uppmärksamhet från rovdjuret.

Även om en tupp fanns bakom spegeln och utom synhåll för den första tuppen tenderade den att vara tyst, men om de två tupparna såg varandra, gol den första för att varna för rovdjuret.

I studien kunde forskarna även se att det kan vara så att tupparna uppfattar sin egen spegelbild och inte ser den som en annan tupp – även när de var i samma rum som en annan tupp och inom lukt- och ljudhåll från denne.

Finns annan förklaring

Det finns en annan möjlig förklaring till varför tupparna inte reagerade på spegelbilden, enligt forskarna.

"Frågan uppstår dock om de uppfattar sin spegelbild som en udda artfrände som inte beter sig normalt och härmar alla rörelser, och att tupparnas respons då är dämpad snarare än att de känner igen sig själva i spegeln", skriver Hillemacher i rapporten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!