Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Oviss framtid för myrarna

Myrarna och torvmossarna på jorden kan påverkas kraftigt om klimatet förändras.

Myrmarkerna i Stordalens naturreservat strax söder om Abisko. Arkivbild.

Myrmarkerna i Stordalens naturreservat strax söder om Abisko. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Vetenskap2022-01-05 11:55

Det framgår av en ny studie som letts av forskare vid Umeå universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Torven i myrarna lagrar kol från atmosfären och dämpar på så vis den globala uppvärmningen. Enligt beräkningar innehåller de så mycket som en tredjedel av allt kol i marken. När koldioxidhalten stiger förväntas dessutom vitmossorna - som är den dominerande växtgruppen på myrarna - öka sitt upptag ytterligare.

Fast detta beror i hög grad på nederbörden. Vitmossorna trivs bara när de växer på ett lagom avstånd, 10 till 40 centimeter, från vattenytan. När det är torrare eller blötare kan de inte lagra mer koldioxid. Deras förmåga att dämpa uppvärmningen är med andra ord beroende av de framtida vädermönstren.

Torvproverna som ligger till grund för studien samlades in på fem kontinenter: Nordamerika, Europa, Asien, Australien, Sydamerika.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!