Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Norrbottniskt stålsmide samtida med Romarrikets

Forskarna höll på att missa upptäckten, eftersom många spår av den gamla järn- och stålframställningen ligger under vatten. Men nu visar ny forskning att de nordliga jakt- och fångstgrupperna hade lika avancerade smideskunskaper som romarna – och var delvis före dem.

Kniv från Sangis utanför Kalix, daterad till 90 f Kr, smidd av flera olika stålkvaliteter.

Kniv från Sangis utanför Kalix, daterad till 90 f Kr, smidd av flera olika stålkvaliteter.

Foto: Norrbottens museum/Staffan Nygren

Vetenskap2023-11-13 20:43

– Det sker något i arktiska Europa samtidigt som det sker i Romarriket, säger Kristina Söderholm, professor i teknikhistoria vid Luleå tekniska universitet och ledare för projektet, till TT.

Gamla metallrester har länge legat orörda i arkeologiska samlingar efter de undersökningar som gjordes inför vattenkraftsutbyggnader i norr mellan 1940 och 1980. Först nu har föremålen undersökts, bland annat med kol 14-metoden – och det står klart att det handlar om metall gjord av järnmalm från sjöar och myrar i norra regionen, skriver Luleå tekniska universitet i ett pressutskick.

Avancerat smide

Tidigare har forskarna gjort fynd av 2 000 år gamla järnframställningsugnar på två platser i nuvarande Norrbotten. Samtidigt hittades även en yxa och knivar tillverkade i stål med flera lager av järn – de äldsta exemplen på så kallade temperaturbehandlade stålföremål som har hittats i Europa, uppger lärosätet.

– Vi har gjort arkeometallurgiska analyser som visar att man haft en väldigt avancerad kunskap när det gäller att smida stålföremål i olika kvalitéer, berättar Carina Bennerhag, arkeolog som doktorerat i teknikhistoria, för TT.

Inte bara jordbrukare

När nu forskarna har kartlagt järn- och stålproduktionen har de upptäckt förekomst på 40 olika platser i norra Finland, Sverige och Norge. Fyndplatserna är bland annat Arvidsjaur, Sangis och Arjeplog – och fler fyndplatser kommer det att bli, enligt Kristina Söderholm.

– Vi har bara skrapat på ytan, säger hon och fortsätter:

– Det vi har lärt oss i skolan och som står i varenda lärobok runt om i världen är att det var jordbrukarsamhällen som först fick behov och förmåga att göra järn. Men här visar vi att det stämmer inte – även jakt- och fångstgrupper behövde järn.

De första resultaten i studien publicerades redan 2021 i Antiquity.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!