1. Diabetesläkemedel gav hälsoeffekter vid fetma
Det omtalade läkemedlet Ozempic utvecklades för förbättrad blodsockerkontroll vid diabetes typ 2. Men när det även visade sig effektivt för att gå ner i vikt var det ett stort framsteg eftersom försöken att få fram fetmaläkemedel präglats av motgångar.
I år visade forskning att Ozempic och andra aptitdämpande så kallade GLP-1-läkemedel dessutom minskar risken för hjärtinfarkt och stroke hos personer med fetma, och förbättrar symtom vid hjärtsvikt. Det är första gången man fått svart på vitt att läkemedel för viktminskning skyddar mot följdsjukdomar av fetma.
2. Jordens ”kolpump” saktar ner
Det handlar om processen i Antarktis där salt ytvatten sjunker mot botten och tar med sig koldioxid från atmosfären ner i djupet. Det bidrar till att världshaven kan ta upp en tredjedel av människans koldioxidutsläpp.
I år visade studier att pumpen går långsammare vilket man hade trott kunde ske längre fram. Orsaken är inte fastslagen men det tros ha att göra med ökad tillströmning av färskvatten från smältande isar.
3. Stora lager vätgas
Förra gången var det rush efter olja – men under 2023 märktes början på en ny energirush enligt Science: Efter vätgas som finns lagrad i jordens inre.
Vätgas avger bara vattenånga när den förbränns och anses ha stor potential i den gröna omställningen. En uppskattning pekar på att det finns enorma underjordiska lager och försök kring utvinning är på gång.
4. AI förutspår väder
I stället för datorer som tuggar på i timmar har AI-modeller kunnat ta fram väderprognoser, som är i princip lika exakta som datorernas, på någon minut.
Bolag som Google står bakom utvecklingen där modeller fått träna på flera decenniers väderdata för att kunna urskilja vädermönster, men de är ännu långtifrån perfekta.
5. Nya vaccin räddar många barn
Världens första malariavaccin minskar dödsfallen bland yngre barn, enligt en stor utvärdering. Samtidigt är ett andra vaccin mot sjukdomen som är billigare och lättare att få fram i större mängder på gång.
Förhoppningsvis kan vaccinerna rädda livet på tiotusentals barn i Afrika varje år.
6. Hopp i kamp mot alzheimer
Det handlar om nya behandlingar som för första gången angriper processerna bakom alzheimers sjukdom och inte bara lindrar symtom. Dels lecanemab, som bygger på en svensk upptäckt och som godkänts i USA och Japan, dels donanemab som ännu inte är godkänd.
Det finns frågetecken men läkemedlen ses som ett betydande steg framåt efter många bakslag på området.
7. Fotspår avslöjar tidiga amerikaner
För några år sedan hittade forskare fotspår av människor på en lerig strand i USA. I år visade analyser av bland annat pollen i spåren att de kan vara mellan 21 000 och 23 000 år gamla.
Det tyder på att människor funnits i Amerika flera tusen år tidigare än vad man trott.
8. Muller när svarta hål krockar med varandra
Astronomer har lyckats detektera ett svagt ”mullrande” bakgrundsljud i rymden – orsakat av gravitationsvågor som konstant rör sig genom rymden. Gravitationsvågorna är årslånga och uppstår när supermassiva svarta hål krockar med varandra.
9. Nybakade forskare gör uppror
Låga löner och tuffa arbetsvillkor är något doktorander och andra som befinner sig i början av sin forskarkarriär tampats med länge. Under året strejkade och protesterade många akademiker i USA, Kanada och Tyskland vilket verkar ha gett viss effekt.
10. Ny era för superdatorer
Utvecklingen har pågått i decennier men nu inleds en ny era för mer kraftfulla datorer, enligt Science. Först att bli öppet tillgänglig inom vetenskapen var superdatorn Frontier vid Oak Ridge National Laboratory, USA. Den kan göra ofattbara tusen miljoner miljarder beräkningar – per sekund. Hittills har den använts bland annat inom klimatmodeller.