Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Universum tycks expandera olika åt olika håll

Universum tycks expandera olika snabbt i olika riktningar, enligt en ny studie. Rönen kan ställa en av astronomins grundpremisser på ända.

Universum tycks kanske inte expandera på samma vis i alla riktningar, utifrån forskares röntgenstudier av galaxkluster. Bilden visar galaxklustret Messier 15, på en bild från rymdteleskopet Hubble. Arkivbild.

Universum tycks kanske inte expandera på samma vis i alla riktningar, utifrån forskares röntgenstudier av galaxkluster. Bilden visar galaxklustret Messier 15, på en bild från rymdteleskopet Hubble. Arkivbild.

Foto: NASA & ESA/handout via TT

Vetenskap & teknologi2020-04-08 22:15

I studierna av universum har astronomer under lång tid utgått från hypotesen att det expanderar lika snabbt i alla riktningar och att det, i stora drag, är uppbyggt på samma sätt åt alla håll. I mer vardagliga termer: Om universum är en jäsande bröddeg antas russinen inuti röra sig utåt på samma sätt, förutsatt att degen är ordentligt blandad.

Forskarna bakom den nya studien har tittat på observationer av röntgenstrålning från två rymdteleskop – ett som tillhör den europeiska rymdstyrelsen Esa och ett som tillhör USA:s Nasa och studerat 800 galaxkluster. Enligt deras rön tycks "russinen" – galaxerna och galaxklustren – inte breda ut sig på det jämna sättet.

Klustrens temperaturer har jämförts med hur mycket ljus de utstrålar. Kluster med samma temperatur och på samma avstånd borde vara lika ljusa, men där har det funnits skillnader, som man kunnat sätta i mönster beroende på vilket håll man tittat åt.

Om detta stämmer får forskningen tänka om, till exempel när det gäller beräkningar av hur långt bort olika rymdobjekt är.

"Vi tror (i dag) att dessa parametrar är desamma överallt, men om våra slutsatser stämmer kommer så inte vara fallet och vi skulle behöva gå tillbaka till alla våra tidigare slutsatser", säger forskaren Konstantinos Migkas, verksam vid Bonn-universitetet i Tyskland, i Esas pressmeddelande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!