Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Olika bud från regionerna om livräddande vaccin

Att snabbt vaccinera sig mot influensa kan rädda livet på den som drabbats av hjärtinfarkt. Men rutinerna för den här vaccinationstypen skiljer sig åt mellan regionerna, rapporterar Sveriges Radio.

Regionerna har olika rutiner för vaccinering mot influensa efter en hjärtinfarkt. Arkivbild.

Regionerna har olika rutiner för vaccinering mot influensa efter en hjärtinfarkt. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Vård2022-10-23 07:04

I exempelvis Stockholm och Örebro erbjuds patienter som vårdats för hjärtinfarkt vaccination direkt på sjukhuet. I Uppsala får patienterna i stället endast en uppmaning om att uppsöka sin vårdcentral.

Ole Fröbert, professor vid Universitetssjukhuset i Örebro, har forskat om hjärtinfarkt och influensa och publicerade förra året en studie om effekterna av tidig vaccinering.

– Det vi visade i studien är att om man får influensavaccin medan man ligger på sjukhus efter en hjärtinfarkt kan man reducera risken för att dö med 40 procent det efterföljande året, säger han till radion.

Men i Uppsala sköts alltså vaccinationerna av vårdcentralerna. Detta har att göra med att regionen gjort bedömningen att uppdraget är något som ska skötas inom primärvården, säger Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och överläkare på Akademiska sjukhuset, till radion.

– Så efter en hjärtinfarkt, liksom vid andra allvarliga sjukdomar, så ska man rekommenderas att ta influensavaccin inom de strukturer som finns.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!