Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Allt fler unga får recept av nätläkare

Allt mer läkemedel mot depression, adhd och ångest skrivs ut av nätläkare till yngre åldersgrupper. Nu varnar kritiker för att patienter kan fara illa av den digitala vården, skriver Dagens Nyheter.

Den vanligaste medicinen som läkare inom både traditionell och digital vård skriver ut till gruppen 20-39 år är antidepressiva läkemedel. Arkivbild.

Den vanligaste medicinen som läkare inom både traditionell och digital vård skriver ut till gruppen 20-39 år är antidepressiva läkemedel. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Vård2021-09-13 09:23

Antalet läkarbesök via privata vårdappar som Kry och Min Doktor fortsätter att öka explosionsartat, och samtidigt växer den digitala förskrivningen av läkemedel.

I läkemedelsstatistiken över recept från digitala vårdgivare sticker åldersgruppen 20 till 39 år ut. År 2017 hämtade drygt 23 400 personer i åldersgruppen ut medicin utskriven av en nätläkare. År 2020 var antalet nästan 103 000.

Den vanligaste medicinen som läkare inom både traditionell och digital vård skriver ut till gruppen 20–39 år är antidepressiva läkemedel, så kallade SSRI-preparat. Läkemedlet Sertralin toppar listan.

Medan nätläkarnas förskrivning av antidepressiva läkemedel ökar varje år, ligger förskrivningen hos de traditionella vårdgivarna kvar på ungefär samma nivå, eller något lägre än tidigare.

– Jag är orolig för att patienten varken får behandling, återbesök eller uppföljning av den läkare som ställde diagnosen. Nätläkaren följer inte upp effekt och eventuella biverkningar av den fortsatta behandlingen, och det leder inte till patientsäker vård säger psykiatern Mats Ek till DN.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!