Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Värre än Hans – här är rekordregn vi minns

Regnovädret Hans har ställt till med ordentlig skada. Men inga svenska regnrekord har ännu slagits. Mest regn under ett dygn föll i stället i Piteå kommun sommaren 1997, enligt SMHI:s statistik.

Ett översvämmat bostadsområde vid Södra Kungsvägen i Gävle i augusti 2021. Då föll 162 millimeter regn under ett dygn. Arkivbild.

Ett översvämmat bostadsområde vid Södra Kungsvägen i Gävle i augusti 2021. Då föll 162 millimeter regn under ett dygn. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Väder2023-08-08 19:48

På söndagen från klockan 18 och ett dygn framåt fick Hudiksvall 112,2 millimeter regn. Det resulterade i att ett SJ-tåg spårade ur efter att banvallen underminerats.

Regnovädret Hans har dock än så länge gett mest regn under ett dygn i orten Baramossa i Laholms kommun i Halland, med 126,8 millimeter nederbörd mellan söndagen och måndagen.

Men Sveriges regnrekord ligger betydligt högre än så, visar SMHI:s statistik.

Rev loss en hel fjällsluttning

Störst mängd regn föll en julidag 1997 över Fagerheden i Piteå kommun, med 198 millimeter på ett dygn.

– Det var en väldigt varm sommar, och då sattes även dygnsrekordet i Sverige, säger Berit Arheimer, professor i hydrologi på SMHI.

Ännu mer regn kan dock ha fallit redan senare samma sommar, i slutet av augusti under den så kallade Fulufjällskatastrofen.

Så mycket som 300-400 millimeter kan då ha vräkt ned över Fulufjället i nordvästra Dalarna under ett dygn, enligt SMHI:s beräkningar. Ingen mätstation fanns dock vid fjället som kunde registrera hur mycket regn som egentligen föll.

– Naturen tog stor skada, det rev loss en hel fjällsluttning. Det blev en nationalpark sedan, och det finns fortfarande spår från flodvågen som for fram längs fjällsluttningen, säger Berit Arheimer.

Då var blötaste året

Andra skyfall vi minns är exempelvis Gävle 2021 och Malmö 2014, som alla resulterade i stora problem och enorma kostnader.

Det blötaste året fick vi i Sverige dock uppleva år 2000. Det året inträffade den stora översvämningen i Arvika där Glafsfjorden svämmade över. Då började det regna i juli, något som sedan höll i sig mer eller mindre under resten av året.

– Det regnade mycket under lång tid. Det gjorde att varje nytt regntillfälle fick stora konsekvenser. Alla vattenmagasin var fyllda och marken var mättad. Då blir det snabbt översvämning när det kommer mer regn som inte kan buffras i mark och sjöar, säger Berit Arheimer.

Mest regn under 15 minuter registrerades även det år 2000. Den 5 juli det året kom det 40,2 millimeter regn under en kvart i Daglösen i östra Värmland.

Fakta: Skyfall

Under ett skyfall faller mycket regn under kort tid. Regnet upplevs som häftigt och kraftigt.

SMHI:s definition av skyfall är minst 50 millimeter på en timme eller minst 1 millimeter på en minut.

Nästan alla skyfall inträffar sommartid.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!