Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Översvämningar i Babets spår – träd föll på bilar

Översvämningar, strömavbrott och ett hundratal larm om nedblåsta träd rapporteras i spåren av stormen Babet.
–Stora träd har trillat på bilar ute på vägarna, säger Mattias Sköld, vid räddningstjänsten Syd.Under lördagen har vinden börjat mojna och SMHI häver tidigare varningar.

Flera badhytter ligger på lördagen välta, skadade och krossade i Ljunghusen efter stormen Babet.

Flera badhytter ligger på lördagen välta, skadade och krossade i Ljunghusen efter stormen Babet.

Foto: Johan Nilsson/TT

Väder2023-10-21 07:03

Tåg, bussar och flyg ställdes in när stormen Babet drog in över södra Sverige på fredagen. Under natten till lördagen kulminerade ovädret och orsakade översvämningar och strömavbrott. Räddningstjänsten Syd hade mellan fredagen och lördagsmorgonen fått in över 120 väderrelaterade larm.

I Skåne har en del mindre hamnar och kajer svämmats över. I Skanör – där vattennivån steg över 1,5 meter – och i Ljunghusen skadades badhytter. Vid Löderups strandbad slukades en campingplats av vatten och vågor, enligt P4 Kristianstad.

I Kämpinge översvämmades vattensportklubbens lokaler vid stranden.

– Surfingbrädor, SUP:ar och annan utrustning för hundratusentals kronor sköljdes ut till havs. Vi var här och försökte rädda så mycket som möjligt men det var hopplöst, säger ordförande Rikard Tapper till Sydsvenskan.

Tak lossnade

I Halmstad lossnade stora delar av taket på en simhall och räddningstjänst ryckte ut för att hindra det från att blåsa i väg, rapporterar P4 Halland.

Stormen har också ställt till det i trafiken. Under natten mot lördagen hanterade räddningstjänsten ett 20-tal larm, de flesta om träd som fallit över vägar. Värst drabbade är de södra och mellersta delarna av Skåne.

Träd föll över bilar

Flera av larmen har rört träd som fallit på bilar eller bilar som kört in i nedblåsta träd, men inga personskador har rapporterats.

– Vi har stora träd som har trillat på bilar ute på vägarna och byggnader som har fått träd på sig. Men tack och lov har åtminstone inte räddningstjänsten fått några uppgifter om någon som är skadad, säger Mattias Sköld vid räddningstjänsten.

I Bjärred föll ett stort träd över en personbil med en familj i, men familjen klarade sig oskadd, rapporterar Sydsvenskan. I Yngsjö räddades en man ur en bil på en översvämmad väg, enligt P4 Kristianstad.

Tusentals hushåll i Skåne och Kalmar blev också strömlösa till följd av stormen, men efter lunchtid hade de flesta fått tillbaka strömmen.

Nådde orkanstyrka

Ovädret Babet drog in med stormbyar – vindar på över 24,5 meter per sekund – längs Skånes sydkust, Sörmlands kust, Västkusten och Ölands södra udde.

– Den högsta vindstyrkan som uppmätts under natten är på 33,2 meter per sekund i byvinden på kuststationen på Hanö. Det är uppe på orkanstyrka, säger Emma Härenstam, meteorolog på SMHI.

– Att det uppnår orkanstyrka i byarna under hösten är inte särskilt ovanligt, snarare skulle jag säga att det är vindriktningen som är ovanlig, att det är en ostlig vind, tillägger hon.

Stormen bedarrar

Kulmen för de kraftiga vindarna nåddes under natten och Babet började redan på lördagsmorgonen att försvagas.

SMHI utfärdade inledningsvis varningar om högt vattenstånd längs Skånes syd- och ostkust, samt Östergötlands kust. Vid 14-tiden hade dessa varningar dock tagits bort.

– Det har börjat sjunka undan och vinden har också börjat avta under dagen och kommer fortsätta göra det. Stormen bedarrar nu, säger Max Schildt, meteorolog på SMHI.

Fakta: Vädervarningar

Gul varning: Vädret kan få konsekvenser för samhället och innebära vissa risker för allmänheten. Störningar i en del samhällsfunktioner väntas.

Orange varning: Kan innebära allvarliga konsekvenser för samhället, fara för allmänheten och allvarliga skador på egendom och miljö. Störningar i samhällsfunktioner väntas.

Röd varning: Mycket allvarliga konsekvenser för samhället och stor fara för allmänheten. Omfattande störningar i samhällsfunktioner väntas.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!