Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ovädret Babet: "Liknar nyårsstormen 1904"

Hundratals träd i Skåne föll under ovädret Babet och vattenstånden var de högsta sedan rekordåret 2017. De kraftiga ostvindarna utmärkte ovädret, enligt SMHI.
–Det liknar nyårsstormen 1904, säger meteorolog Viktor Bergman.

Skadade och krossade badhytter i Ljunghusen efter stormen Babet. Ovädret fällde hundratals träd och fick havet längs Skånes sydkust att stiga med 1,5 meter.

Skadade och krossade badhytter i Ljunghusen efter stormen Babet. Ovädret fällde hundratals träd och fick havet längs Skånes sydkust att stiga med 1,5 meter.

Foto: TT

Väder2023-10-21 18:54

Ovädret Babet kulminerade i natt över södra Sverige. Allra mest blåste det utanför Hanö vid Blekingekusten, där orkanbyar på strax över 33 sekundmeter uppmättes vid midnatt och en andra gång vid tvåtiden natten mot lördag.

Näst högsta vindstyrkan på 27 sekundmeter noterades på Väderöarna i Bohuslän, följt av Utklippan utanför Blekingekusten med 26 och Skillinge i sydöstra Skåne som också mätte 26.

Över land mättes den kraftigaste vindstyrkan, 24 meter per sekund, i Hörby mitt i Skåne.

Ovana vid ostvinden

Det är inte helt ovanligt med så starka vindar på hösten, enligt meteorolog Viktor Bergman på SMHI. Men det som stack ut med Babet var vindriktningen.

– Det är ovanligt att det blir så blåsigt med ostvinden. Det liknar nyårsstormen 1904, då var läget liknande med starka ostvindar men konsekvenserna blev värre. Hanö och Utklippan registrerade full orkan; det var riktigt, riktigt blåsigt den gången, säger han.

Just vindriktningen kan ha bidragit till att så många träd föll offer för Babet.

– Över 300 träd är fällda över vägar i Skåne vad jag förstått från Trafikverket. Träden är vana vid vindar från ett annat håll, säger Jörgen Öberg, oceanograf på SMHI.

Rekord i Simrishamn

Också de höga vattenstånden på skånska sydkusten i natt får Babet att sticka ut.

– Det är de högsta vattennivåerna sedan 2017, då flera rekord slogs, säger Jörgen Öberg.

Högst var vattennivån vid 02-tiden natten till lördag med 135 centimeter över det normala vid Skanör. I Simrishamn slogs nytt rekord med 126 centimeter; fyra centimeter högre än det gamla rekordet från januari 2017.

Flera faktorer resulterade i de höga vattenstånden.

– En hård ostlig vind trycker vattnet västerut, som stannar mot danska och tyska Östersjökusten och kommer inte längre. Det förvärras av de rejäla lågtrycken förra veckan som flyttat in vatten från Västkusten och Bält och fyllt på Östersjöbassängen till nivåer på en halv meter över det normala, förklarar Jörgen Öberg.

Ändå klarade sig Sverige lindrigt undan.

– Värre har det gått i Danmark och Tyskland där Danmark haft vattenstånd på över två meter över det normala på vissa ställen, och Tyskland över 195 centimeter.

Fakta: Nyårsstormen 1904

Nyårsstormen 1904/1905 anses varit lika svår för sydöstra Skånes del som seklets mest omtalade storm julen 1902.

Ett lågtryck mellan Sydnorge och Jylland rörde sig åt sydost och intensifierades hastigt den 30 december 1904. Vinden kantrade från kraftiga västvindar med en temperatur på +5 till till nordostlig vind av storm- eller orkanstyrka och tätt snöfall. Full orkan mättes vid Hanö och Utklippan.

Samtidigt steg havsvattennivåerna extremt och orsakade översvämningar med svåra skador på Österlen. I Ystad var havsvattenståndet 169 centimeter över normalnivån, det högsta som hittills uppmätts.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!