Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Nu blir dagarna ljusare i allt snabbare takt

Ljuset är på väg. Nu blir dagarna ljusare i allt snabbare takt. I Svealand ökar dagarnas längd med ungefär fem minuter per dygn och i norra Sverige något mer.

Nu blir det ljusare i allt snabbare takt, mest ökar dagarnas längd i Norrland. Arkivbild.

Nu blir det ljusare i allt snabbare takt, mest ökar dagarnas längd i Norrland. Arkivbild.

Foto: Gorm Kallestad

Väder2021-02-01 10:05

Just nu är det lätt att bli bländad när solen gnistrar i snön, som bildar ett vitt täcke i nästan hela landet. Undantaget är västra Götaland där det delvis är barmark.

– I övriga landet ligger snön och ser ut att få ligga kvar på de flesta håll, eftersom det allmänt är minusgrader, säger Sofia Söderberg, meteorolog vid SMHI.

Längre dagar

Sedan vintersolståndet den 21 december har dagarna blivit längre och nu ökar dagarna i allt snabbare takt. I Stockholm gick solen på måndagen upp klockan 7.58 och ner 16.06, och i morgon 7.55 och 16.08.

I Luleå gick solen upp 8.23 och ner 15.08, men i morgon ökar dagens längd där med sex minuter. När ökningen är som störst i mars–april ökar dagarnas längd med upp till sju minuter per dygn.

– Det varierar en del, eftersom Sverige är ett avlångt land, säger Sofia Söderberg.

Jordaxelns lutning

Runt solstånden är det minst förändringar, men nu ljusnar det i allt snabbare takt.

– Just nu sker en ökning av dagarnas längd med ungefär fem minuter per dygn i Svealand. Om det är klart österut kan man uppleva tydligt att det blir ljusare på mornarna, säger Sofia Söderberg.

Orsaken till att dagarna blir längre beror på att jordaxeln lutar allt mer mot solen. Ändringen pågår fram till midsommar.

– Vid sommarsolståndet lutar norra halvklotet som mest mot solen och vid vintersolståndet som mest bort från solen. Det påverkar hur långa dagarna är i Sverige, säger Sofia Söderberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!