Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Svårare läsa extra på "killprogram"

Elever på gymnasiets yrkesprogram måste välja vissa kurser för att få högskolebehörighet. Men det är svårare att göra det på traditionellt killdominerade program, jämfört med tjejdominerade program.

Elever - oftast killar - på byggprogrammet måste förlänga skoldagarna för att få med sig kurser som ger högskolebehörighet. Arkivbild.

Elever - oftast killar - på byggprogrammet måste förlänga skoldagarna för att få med sig kurser som ger högskolebehörighet. Arkivbild.

Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT

Utbildning2021-12-07 10:40

Skolinspektionen har granskat hur ett urval gymnasieskolor gör det möjligt för yrkeselever att läsa de kurser som krävs för att kunna läsa vidare på högskola. Granskningen visar att elever på killdominerade program i högre grad måste läsa fler kurser för att nå behörighet.

Det är, med andra ord, en högre tröskel för elever på bygg- och fordonsprogrammen än vad det är för eleverna på vård- och barn- och fritidsprogrammen. De förstnämnda måste nästan alltid läsa extra, alltså ett utökat program, för att få behörighet.

Skolinspektionen påpekar att skolorna generellt lägger scheman så att det ska vara möjligt för yrkeseleverna att läsa de aktuella kurserna. Men alla varianter finns. En skola kan ha gjort de aktuella kurserna obligatoriska, en annan skola ha så otydlig organisation att eleverna avstår från kurserna eftersom de inte vet hur valet påverkar deras schema.

Skolinspektionens granskning omfattar 36 gymnasieskolor och myndigheten påpekar att resultatet inte ger en nationell bild. Granskningen visar dock att skolor har väldigt olika upplägg.

För att få grundläggande behörighet till högskola behöver eleverna läsa de tre kurserna svenska/svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6.

Fakta: Könsfördelning på fyra yrkesprogram

Barn och fritid (BF): 7 000 tjejer, 3 900 killar

Bygg och anläggning (BA): 1 600 tjejer, 12 100 killar

Fordon och transport (FT): 3 000 tjejer, 10 600 killar.

Vård- och omsorg (VO): 7 900 tjejer, 1 700 killar.

Källa: Skolverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!