Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Grönt ljus för kulturskola på skoltid

Elever i kulturskolan kan få ledigt av rektor från ordinarie skollektioner för att spela olika instrument. Det är följden av ett beslut från Skolinspektionen om Habo kommun, skriver Jönköpings-Posten.

Rektor kan ge elever ledigt från ordinarie lektioner för att spela instrument i kulturskolan, enligt nya beslut från Skolverket och Skolinspektionen. Arkivbild.

Rektor kan ge elever ledigt från ordinarie lektioner för att spela instrument i kulturskolan, enligt nya beslut från Skolverket och Skolinspektionen. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Utbildning2022-12-01 09:47

För några år sedan skärpte Skolverket reglerna för de kommunala kulturskolorna, så att man inte längre kunde ge lektioner i att spela musikinstrument på ordinarie skoltid.

Men Habo, norr om Jönköping, har stretat emot. Elever i årskurserna 3–6 har fått ledigt från lektioner för att spela bland annat gitarr eller piano.

Skolinspektionen, som är den övervakande myndigheten, reagerade och inledde en tillsyn. Nu får Habo rätt – sedan Skolverket nyanserat regelverket.

"Enligt det nya beslutet jämställs nu ansökan om ledighet för att delta i kulturskolan med ansökan om annan ledighet", skriver Skolinspektionen på sin sajt.

Det innebär att skolans rektor kan ta individuella beslut om elevers rätt att spela i kulturskolan, så länge de inte halkar efter i ordinarie ämnen.

Så har man redan gjort i Habo kommun.

– Man måste tänka innanför boxen och följa reglerna. Jag är lite förvånad att ingen kommit på det tidigare, säger Åsa Wadling, skolchef i Habo, till JP.

Konflikten i Habo har uppmärksammats av kultur- och musikskolor runt om i Sverige.

– Många har hört av sig i höst, men vi har bett dem vänta, säger Åsa Wadling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!