Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Migrationsverket tror på färre anvisningar

Enligt nya bestämmelser ska svenska kommuner i år kunna ordna boende åt maximalt 23 500 ukrainska flyktingar. Men Migrationsverket tror nu att det blir cirka 16 400 under året.

Kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg i mars. Arkivbild.

Kö utanför Migrationsverket i Sundbyberg i mars. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ukraina2022-11-11 01:13

Den 1 juli började en ny och omstridd lag gälla om att kommunerna ansvarar för att ordna boende för skyddsbehövande från Ukraina. Syftet är att få till en jämnare fördelning över landet. Migrationsverket anvisar flyktingarna utifrån fördelningstal om hur många personer respektive kommun ska ta emot.

Som mest ska de i år ta emot 23 500 individer. Men med knappt två månader kvar av året ser behovet ut att inte bli så stort, enligt Migrationsverkets beräkning.

Dels har färre personer än väntat sökt sig till Sverige. Den 1 november rörde det sig om cirka 48 400 ukrainare som sökt asyl i Sverige, att jämföra med en prognos gjord i somras som landade på omkring 55 000, skriver Migrationsverket i ett pressmeddelande.

Många ukrainare har också ordnat eget boende sedan de kom till Sverige och behöver därför inte anvisas.

Fakta: Antal flyktingar och anvisningar

48 400 ukrainare hade fram till den 1 november sökt asyl i Sverige.

En bedömning i somras pekade mot att det skulle komma cirka 55 000 ukrainare under 2022. Men om nuvarande trend håller i sig blir det i stället cirka 52 000.

I slutet av augusti hade drygt 11 000 ukrainare anvisats till en svensk kommun. Den 1 november hade siffran stigit till 13 700 och nu bedöms det bli 16 400 under året.

94 av landets 290 kommuner har en beläggningsgrad på mer än 80 procent.

Kommuner i vissa län – som Västernorrland, Stockholm, Södermanland, Örebro och Kronoberg – har tagit emot förhållandevis många ukrainska flyktingar. Till de län som tagit emot minst antal flyktingar hör Västra Götaland, Västerbotten och Jönköping.

Källa: Migrationsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!