Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fartyg med rysk gas till Sverige på årsdagen

Tidigt på fredagsmorgonen – på den ryska invasionens årsdag – anlände ett fartyg med rysk fossilgas till Nynäshamn.
–En sådan här tanker ger intäkter för hundratals miljoner kronor rakt ner i Putins krigskassa, säger Miljöpartiet språkrör Per Bolund, som kräver att regeringen agerar.

Rysk gas anlände på fredagsmorgonen till Nynäshamns hamn med fartyget ”Coral Energy”.

Rysk gas anlände på fredagsmorgonen till Nynäshamns hamn med fartyget ”Coral Energy”.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ukraina2023-02-24 18:29

EU-sanktioner har stoppat importen av kol och olja för att inte finansiera Putins anfallskrig. Men import av gas är fortfarande tillåten, trots att det är en av Rysslands främsta inkomstkällor.

Det 155 meter långa fartyget ”Coral Energy” kom till Nynäshamn lastat med flytande rysk gas, LNG. Beställare av leveransen är den statliga finländska gasleverantören Gasum.

En av mottagarna av gasen är petroleumbolaget Nynas med säte i Nynäshamns hamn. Nynas har ett längre kontrakt med Gasum och använder fossilgas i sina raffinaderier i tillverkningsprocessen och för uppvärmning, men beslutade redan i mars i fjol att stoppa inköp av rysk råvaror till sina raffinaderier.

Sedan dess har man haft en dialog med Gasum om gasens ursprung.

"Vi har ställt krav på Gasum att de inte ska leverera LNG med ryskt ursprung till Nynas och är besvikna att de inte kan leva upp till våra krav", säger Hans Östlin, kommunikationschef på Nynas, i ett mejl till TT, men hänvisar i övrigt alla frågor till Gasum.

Kräver särskild debatt

Miljöpartiet ifrågasätter att Sverige tillåter Ryssland att finansiera sitt krig genom att exportera rysk gas till svenska svenska hamnar. Partiet lägger nu fram en begäran om särskild debatt i frågan mellan riksdagens partier.

– Problemet är inte vart den ska utan att den över huvud taget har kommit hit till Sverige, men tyvärr inte vi förvånade eftersom vi vet att det har pågått import av ryska fossila bränslen under hela det år som kriget har varat, säger språkröret Per Bolund.

– Det som är förvånande är att det går emot det utskottstillkännagivande som en enig riksdag stod bakom i maj där det slogs fast att regeringen ska stoppa importen, fortsätter han.

Långsiktigt avtal

Gasum skriver i ett mejl till TT att majoriteten av den fossilgas som företaget köper kommer från annat håll än Ryssland. Företaget har dock ett långsiktigt leveransavtal med Gazprom Export, ett så kallat take-or-pay-avtal, som gör att köparen antingen tar en leverans av produkten eller inte men betalar för det i alla händelser.

"Därför måste Gasum enligt avtalet årligen köpa en viss mängd LNG från Ryssland. Skulle vi besluta oss för att inte köpa denna summa är vi fortfarande skyldiga att betala för gasen", skriver företaget.

Gasum understryker att varken sig EU eller något land där bolaget är verksamt har utfärdat sanktioner mot rysk fossilgas.

"Sedan krigets början har vi inte gått med på några ytterligare volymer från Ryssland och kommer inte att göra det i framtiden", skriver företaget.

Nynas i Nynäshamn har skärpt säkerheten eftersom företagets beroende av fossilgas gjort att medarbetare och deras familjer fått ta emot hotfulla samtal från "externa parter", enligt kommunikationschef Hans Östlin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!