Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler drönarincidenter – trots krav på "körkort"

Många drönarpiloter struntar fortfarande i att skaffa sig ett behörighetsbevis. På Transportstyrelsen ser man med oro på utvecklingen.

Drönarkort bidrar till en ökad förståelse för flygsäkerheten, enligt Transportstyrelsen. Men få skaffar sig behörighetsbeviset. Arkivbild.

Drönarkort bidrar till en ökad förståelse för flygsäkerheten, enligt Transportstyrelsen. Men få skaffar sig behörighetsbeviset. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Teknik2022-07-22 05:45

Allt fler flyger drönare på platser som är direkt olämpliga, trots kravet på drönarkort. Det säger Christoffer Massinger, sakkunnig på Transportstyrelsen.

– Antalet händelser med drönare ökar hela tiden. Vi ser tyvärr en negativ trend. Vi får alltför ofta in rapporter från flygtrafikledningen om drönare i närheten av landningsbanan, vilket är direkt farligt.

Luftrummet är strikt reglerat för att kunna säkra flygsäkerheten.

Litet genomslag

Drönarkortet har inte fått det genomslag man hoppats på, enligt Massinger. Sedan det blev krav på drönarkort i januari 2021 har Transportstyrelsen utfärdat cirka 27 300 kort.

2019 uppskattades antalet drönare i Sverige till omkring 400 000. I dag är antalet troligtvis betydligt fler.

– Det är alltså en oroande stor mängd drönarpiloter som ännu inte har tagit drönarkortet, säger Massinger.

Reglerna baseras på EU-direktiv och den som flyger utan drönarkort drabbas i nuläget inte av några konsekvenser. Massinger säger att myndighetens jurister jobbar på att ta fram förslag för straffsanktioner.

– Däremot kan man fortfarande som drönarpilot göra sig skyldig till brott mot till exempel luftfartslagen.

Omfattande material

Massinger kan inte svara på varför så många struntar i drönarkortet. Transportstyrelsen ser att de som har tagit drönarkortet får en ökad förståelse för flygsäkerheten.

– Vi har ett ganska omfattande utbildningsmaterial, cirka hundra sidor. Det kan vara mängden som gör det jobbigt. Men det är också väldigt lättsmält information. Det kostar inte heller speciellt mycket.

I vintras gjordes många drönarobservationer över olika kärnkraftverk. Observationerna har bidragit till att allmänheten har blivit mer medvetna om drönare, säger Massinger.

– Vi har många medborgare som hör av sig till oss och berättar att man har sett drönare på olämpliga ställen.

Enligt Massinger fortsätter Transportstyrelsen att genomföra kampanjer för att fler ska ta drönarkortet.

Fakta: Regler för drönare

Nya regler för drönare började gälla från och med januari 2021 och är gemensamma inom EU.

Drönare är indelade i olika kategorier beroende på risknivå för flygningen. Alla drönare indelas i öppen, specifik eller certifierad kategori.

För att få flyga en drönare inom dessa kategorier krävs det att fjärrpiloten har ett giltigt behörighetsbevis. Beviset får man genom att utbilda sig och genomföra ett teoriprov som motsvarar den kategori som flygningen avser.

Om drönaren är en leksak eller väger under en specifik vikt krävs inget drönarkort.

Luftfartsverket tillhandahåller en interaktiv drönarkarta som till exempel informerar om var man får flyga.

Källa: Transportstyrelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!