Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glesast med tandläkare i Dalarna

Dalarna har landets lägsta tandläkartäthet. Både där och i de nordligaste delarna av landet finns kommuner som inte har tandläkare alls.

Möjligheten att få tid hos tandläkare varierar kraftigt. Arkivbild.

Möjligheten att få tid hos tandläkare varierar kraftigt. Arkivbild.

Foto: Tore Meek/NTB/TT

Tandvård2023-08-17 22:45

Det är Tandläkartidningen som, med siffror från Försäkringskassan, kartlagt tandläkartätheten i länen samt antalet tandläkare i varje kommun.

På länsnivå är det Dalarna som sticker ut, med endast 54 tandläkare per 100 000 vuxna invånare. Bristen har varit kännbar i flera år, och medfört att alla som vill gå till tandläkaren inte kan få tid, enligt Folktandvården i Dalarna. Östergötland har landets nästa lägsta tandläkartäthet: 62 per 100 000 vuxna invånare.

Högst tandläkartäthet har, inte överraskande, Stockholms län med 93 tandläkare per 100 000 invånare.

År av väntan

I Dalarna, Gävleborg, Jämtland, Västerbotten och Norrbottens län finns flera kommuner som helt saknar tandläkare, eller bara har någon enstaka. Det gäller till exempel Vansbro, Ockelbo, Härjedalen, Vilhelmina och Pajala.

I Norrbotten koncentrerar sig Folktandvården enbart på barn- och ungdomstandvård, samt tandvård för äldre och funktionshindrade. Tandvård till andra vuxna erbjuds "i mån av tid". I Jämtland får nya vuxna patienter vara beredda att vänta ”i flera år” på tid på vissa kliniker, enligt tandvårdschef Stefan Stjernström.

Ökande gap

Även några kommuner i södra delen av landet saknar eller har bara någon tandläkare, exempelvis Boxholm, Uppvidinge och Mellerud.

– Om man inte kan komma till tandvården vid behov finns en risk att gapet mellan friska och sjuka i samhället ökar, säger Elisabeth Wärnberg Gerdin, ordförande i Svensk samhällsodontologisk förening, till Tandläkartidningen.

Försäkringskassans statistik bygger på antalet allmän­tand­läkare (privat- och regionanställda) med minst 100 åtgärder inom statligt tandvårdsstöd år 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!