Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vattenfall: Snart fullt i kärnavfallslager

Vattenfall varnar för att det håller på att bli fullt i lagret där Sveriges kärnbränsleavfall mellanlagras, vilket kan hota kärnkraftsdriften redan 2024.

Östhammars kommun i norra Uppland har sagt ja till att bli slutförvaringsplats av svenskt kärnbränsle. I kommunen finns redan Forsmarks kärnkraftverk. Arkivbild.

Östhammars kommun i norra Uppland har sagt ja till att bli slutförvaringsplats av svenskt kärnbränsle. I kommunen finns redan Forsmarks kärnkraftverk. Arkivbild.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Sverige2021-02-11 20:37

– Vi har haft otaliga möten med energiministern och miljöministern och representanter för regeringen och redogjort för att läget börjar bli kritiskt, säger produktionschefen Torbjörn Wahlborg till Dagens Nyheter.

I dag lagras runt 7 300 ton utbränt kärnbränsle i en central mellanlagring för använt kärnbränsle i Oskarshamn. Det är det enda lagret i sitt slag i Sverige.

"Sommaren som deadline"

Torbjörn Wahlborg anser att det senast i sommar krävs ett politiskt beslut om att börja bygga slutförvaret i Forsmark i norra Uppland och öka inlagringskapaciteten vid mellanlagret i Oskarshamn från dagens 8 000 ton till 11 000 ton.

– Nu ser jag sommaren som deadline. Fattas inte beslutet innan dess är jag orolig för att vi inte kan köra kärnkraften. Och har vi inte kärnkraft och får en sådan här vinter igen blir det svart i svenska hushåll och för industrin, säger han till DN.

Han anser att regeringen redan i slutet av förra året hade kunnat fatta beslut i frågan, eftersom allt var förberett sedan Östhammar släppt sitt kommunala veto och därmed sagt ja till att bli slutförvaringsplats.

Men klimat- och miljöminister Per Bolund (MP) kan inte säga något om när ett besked kommer.

– Nej, vi har ingen exakt fastslagen tidsplan. Vårt arbete bygger på att människor måste känna sig trygga med att vi har gjort de analyser som krävs. Det handlar om att skydda människor och miljö från strålning som har stor hälsopåverkan, säger han till DN.

L tar initiativ

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni anser däremot att beslutet om slutförvaret brådskar. Hon skriver i ett inlägg på Twitter att Liberalerna under fredagen kommer att ta initiativ i riksdagen för att snabba på processen.

"Vi kan inte låta Bolund fördröja det mer. När regeringen är handlingsförlamad så måste riksdagen agera. Både klimatet och konkurrenskraften står på spel," skriver hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!