Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tusentals kryp följer med julgranen in

Den som köpt en julgran de senaste veckorna har inte bara tagit med sig ett träd in genom dörren – utan ett helt ekosystem. Enligt Marcus Stensmyr, lektor i zoofysiologi vid Lunds universitet, kan en julgran bära med sig omkring 20 000 småkryp.

Uppemot 20|000 småkryp kan leva på julgranen och följer med in genom dörren.

Uppemot 20|000 småkryp kan leva på julgranen och följer med in genom dörren.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige2020-12-22 05:35

De flesta av krypen är så små att man knappt kan se dem med blotta ögat. Alla bor de i julgranen, och följer med in i bostaden.

– Det vanligaste är kvalster, andra små spindlar, och löss. Sedan följer naturligtvis också alla de som äter de här små krypen med – små skalbaggar och jordlöpare, säger Marcus Stensmyr.

Ingen fara

Att julgranen kryllar av osynligt liv kan låta lite obehagligt, men det finns ingen anledning att oroa sig.

– De bor i granen och kommer inte sprida sig i resten av huset. Vår inomhusmiljö är inte särskilt gynnsam för dem, de är anpassade till en helt annan luftfuktighet och temperatur. Så du behöver inte vara orolig att få 20 000 kvalster i hela lägenheten, säger Marcus Stensmyr.

Eget ekosystem

Granens invånare är ungefär desamma i hela landet. Av de arter som gömmer sig i granen kan flera, som små skalbaggar, vakna till liv från sin vinterdvala när de kommer in i värmen inomhus. Skulle ett småkryp mot förmodan lämna trädet överlever det inte särskilt länge – det är för varmt och torrt.

För den som inte tycker detta låter skrämmande utan istället spännande finns det goda chanser att studera krypen närmare.

– Har man ett litet förstoringsglas och lyser med en ficklampa kan man kolla om man hittar något mellan barren, och inne vid stammen, säger Stensmyr, och fortsätter:

– Det är ganska fascinerande att det är ett helt eget ekosystem man har där hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!