Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Stöd till kollektivtrafiken - om de skött sig

Regeringen satsar två miljarder kronor nästa år i ett riktat stöd till den regionala kollektivtrafiken. Men de regioner där kollektivtrafiken dragits ned kommer att få mindre pengar.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Foto: Amir Nabizadeh/TT

Sverige2020-12-18 13:50

I våras fick regionerna tre miljarder kronor i riktat stöd till kollektivtrafiken. De pengarna fördelades utifrån förlorade biljettintäkter. Men med de ytterligare två miljarderna som fördelas nästa år skärper regeringen kraven.

– Det har blivit en diskussion där man, inte minst i Skåne och Stockholm, har minskat på kollektivtrafiken. I Skåne har man gjort besparingar tidigare och nu fortsätter man att göra det. När vi nu ska fördela ytterligare två miljarder så kommer vi ställa krav på att man upprätthåller volymen, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till TT.

Skärpta krav

– Så nu skärper vi kraven på ersättningar till regionerna, vi premierar de som upprätthåller volymen. Jag kan lyfta fram Sörmland som ett gott exempel, där de satt in extrabussar och ansträngt sig för att det inte ska bli trångt på bussarna. Man har även satt in extratåg och på det sättet minskat smittspridningen och gjort det tryggt för chaufförerna, medan vi har sett att det varit problem både i Skåne och i Stockholmsregionen, säger han.

Om trafiken inte upprätthålls, så kommer det att innebära att man får mindre av de här två miljarderna, för då omfördelas det till de som sköter sig bättre, framhåller han.

Tydligt styrmedel

– Jag hoppas att det ska vara ett tydligt styrmedel för att man ska upprätthålla trafiken och inte minska på den, säger Eneroth.

Beslutet om ytterligare två extra miljarder nästa år togs i en extra ändringsbudget tidigare i år i samarbete med Centerpartiet och Liberalerna.

Regeringens förslag på krav för att få pengarna remitteras nu till Svensk Kollektivtrafik, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Trafikverket. Sista dag att svara på remissen är den 15 januari 2021.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!